Elektrokoagülasyon yöntemi ile atıksulardan fosfat giderimi
The phosphate removal from wastewater by electrocoagulation
- Tez No: 170661
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NUHİ DEMİRCİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrokoagülasyon, fosfat giderimi, elektrokimyasal arıtım, alüminyum elektrot, demir elektrot, Electrocoagulation, phosphate removal, electrochemical treatment, aluminum electrode, iron electrode
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET Doktora Tezi ELEKTROKOAGÜLASYON YÖNTEMİ İLE ATIKSULARDAN FOSFAT GİDERİMİ Şahset İRDEMEZ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim dalı Danışman: Yrd. Doç.. Dr. Nuhi DEMİRCİOĞLU Bu çalışmada elektrokoagülasyon yöntemi kullanılarak sentetik olarak hazırlanan atıksulardan fosfat giderimi araştırılmıştır. Çalışmalarda elektrokoagülasyon kullanılarak fosfat gideriminde sistem parametreleri incelenmiştir. Çalışmalarda alüminyum ve demir elektrotlar kullanılmıştır. Her iki elektrot içinde sistem değişkenleri incelenerek fosfat gidermede en uygun şartlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Daha sonra bu iki elektrot mukayese edilmiştir. İncelenen parametreler neticesinde hem alüminyum ' im de demir elektrotlar için başlangıç pH' sının, başlangıç konsantrasyonunun, elektrolit türü ve konsantrasyonunun fosfat giderimi açısından oldukça etkili olduğu tespit edilmiştir. Alüminyum elektrot için en uygun başlangıç pH'sı 4, demir elektrot için ise 3 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca en uygun elektrolitin NaCI ve K.CI olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca sistemden geçen akım şiddetinin artması ile fosfat giderim hızının da arttığı fakat bunun yanı sıra akım şiddetinin artması sisteme uygulanan potansiyel farkı artırdığından dolayı enerji sarfiyatının da arttığı görülmüştür. Çalışmalar neticesinde elde edilen sonuçlardan her iki elektrot için de tatmin edici giderim verimleri elde edilmiş olmasına rağmen hesaplanan birinci derece kinetik hız sabitleri ve arzu edilen verime ulaşılması için gerekli enerji miktarı dikkate alındığında, sistem ekonomisi için alüminyumun daha uygun olduğu söylenebilir. 100 mg/L başlangıç konsantrasyonu için 0,75 amperlik akım şiddetinde alüminyum elektrotlarda 20 dakikada %100 verime ulaşılırken demir elektrotlarda bu süre zarfında %90 verime ulaşılmış fakat %100 verime ancak 40. dakikada ulaşılabilmiştir. 20 dakikalık süre için alüminyum elektrotlarda sistemin enerji sarfiyatı 0,829 kwh/m3 iken demir elektrot için bu değer 1,626 kwh/m3' dür. Denemeler neticesinde elektrokoagülasyon ile fosfat gideriminin oldukça verimli ve avantajlı bir sistem olduğu görülmektedir. 2005, 120 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis THE PHOSPHATE REMOVAL FROM WASTEWATER BY ELECTROCOAGULATION Şahset İRDEMEZ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Enviromental Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Nuhi DEMİRCİOGLU The removal of phosphate from synthetically prepared water by electrocoagulation method was investigated in this study. Aluminum and iron electrodes were employed. Optimum conditions were determined both for the two electrodes considering the system variables. Then two electrodes were compared. It was determined that both for the two electrodes initial pH, initial phosphate concentration, electrolyte type and concentration were effective for phosphate removal. Optimal initial pH for aluminum and iron electrode was found as 4 and 3 respectively. Also NaCI and KCI were found optimal electrolyte. It was noticed that increasing current intensity increased the phosphate removal rate, but since the rise in the current intensity leads to an increase in system potential, higher energy consumption rates were measured. Although both electrodes save promising phosphate removal rate, when first order kinetic rates constants and energy requirements are considered, it is possible to claim that aluminum is much suitable for economic reasons. For initial PO4-P concentration of 100 mg/L and 0,75 A current intensity 100% removal efficiency was observed for Al electrodes in 20 minutes, however for the iron electrodes 90% removal efficiency was obtained 20 minutes. The time required to reach to 1 00% removal efficiency for Fe electrode was 40 minutes. The energy consumption of the system was computed as 0,829 kwh/m3 and 1,626 kwh/m3 for Al and Fe electrodes, respectively in 20 minutes. It was concluded that phosphate removal by electrocoagulation is highly efficient and promising process. 2005, 120 pages