Fonksiyon kavramı, tarihsel gelişimi, öğretimi ve kavram yanılgıları
The concept, historical development, teaching and misconceptions of function
  1. Tez No: 170660
  2. Yazar: TEVFİK İŞLEYEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET IŞIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fonksiyon kavramı, fonksiyon öğretimi, fonksiyonun tarihsel gelişimi, kavram yanılgıları, kavramsal öğrenme, Concept of function, teaching of function, historical development of function, misconceptions, conceptual learning. II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Doktora Tezi ÜNİVERSİTE DÜZEYİNDE FONKSİYON KAVRAMI, TARİHSEL GELİŞİMİ, ÖĞRETİMİ VE KAVRAM YANILGILARI Tevfik İŞLEYEN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Ahmet IŞIK Matematiğin temel yapıtaşlarından birisi olan fonksiyon kavramının öğretiminin ve öğreniminin zor olduğu kabul edilir. Üniversite düzeyinde öğrenim gören öğrenciler içinde aynı şey söylenebilir. 1970 li yıllardan beri gerek yurt dışında gerekse yurt içinde yapılan çalışmalar fonksiyon kavramının yeterince öğretilemediğini veya öğrenilemediğini göstermektedir. Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin fonksiyon kavramını öğrenirken yaşadıkları zorluklar ve düştükleri kavram yanılgıları araştırılmıştır. Çalışmanın örneklemini, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi İlköğretim Matematik Anabilim Dalında, aynı öğretim üyesinin ders verdiği iki farklı şubedeki 98 ikinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Fonksiyon kavramıyla alakalı kavram yanılgılarının tespit edilebilmesi için,“durum çalışması deseni”(case study desing) araştırma modeli olarak belirlenmiştir. Araştırma 2003-2004 öğretim yılının güz ve bahar döneminde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri; Fonksiyon Bilgi Testi I, Fonksiyon Bilgi Testi II, Mülakat ve Matematiksel Tanımları Uygulayabilme Testi olmak üzere başlıca dört farklı ölçekten elde edilmiştir. Toplanan verilerin değerlendirilmesi sonucunda öğrencilerin fonksiyonları kavramsal olarak öğrenemedikleri, fonksiyonların çeşitli gösterim tarzları arasında yeterince ilişki kuramadıkları ve fonksiyon kavramıyla alakalı kavram yanılgılanma düştükleri tespit edilmiştir. Lisans üstü düzeyde öğrenim gören öğrencilerinde lisans düzeyindeki bu öğrencilerle benzer kavram yanılgıları içerisinde oldukları belirlenmiştir. Ayrıca çalışmada, Weierstrass-£?(z) özel fonksiyonu gibi çok soyut olan fonksiyonların nasıl somutlaştırılabileceğinin örnekleri de sunulmuştur. Fonksiyon kavramının öğrencilere mutlaka kavramsal olarak öğretilmesi gerektiği önerilmiştir. 2005, 118 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis THE CONCEPT, HISTORICAL DEVELOPMENT, TEACHING AND MISCONCEPTIONS OF FUNCTION AT UNIVERSITY LEVEL Tevfık İŞLEYEN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics Education Supervisor: Prof. Dr. Ahmet IŞIK It is accepted that function, one of the milestone of mathematics, is very difficult to be taught and learnt. The same thing can be said about the university students as well. The national and international studies done since 1970s have shown that the conception of function cannot be taught or learnt efficiently. In this study, difficulties and misconceptions which university students experiencing are investigated. Data used in this study were collected from two different classrooms, consisting of 98 students at Mathematical Education for. Primary School of the Kazım Karabekir Educational Faculty at Atatürk University in Erzurum. The students were in the second year of their education and the same faculty members taught their classes. Case study design was applied as research model in order to investigate the misconceptions related to the conception of function. This study was held in the fall and spring semesters of 2003-2004 education years. Data collected in this study were obtained from four main tests such as 1) Test for knowledge of functions I, b) Test for knowledge of functions II, c) Test for applying mathematical knowledge, and 4) Interview. According to the evaluation of the data collected, it was defined that students could not learn the conceptual knowledge, could not establish relationships among the different representation of functions; and had misconceptions about the conception of functions. It was concluded that the graduate students also have similar misconceptions to those of the undergraduate students. This research also explained how to concrete some abstract functions such as Weierstrass-p(z) with example problems to the students. It is suggested that function concept should be conceptually taught to students. 2005, 118 pages