Hınıs Çayı (Murat havzası)'nda yaşayan siraz balığı (Capoeta capoeta umbla)'nın antioksidan enzim aktiviteleri, serum lipidleri, lipoproteinleri ve hematolojik parametrelerinin mevsimsel değişimlerinin incelenemsi
The investigation of seasonal changes in antioxidant enzyme activities, serum lipids, lipoproteins and hematological parameters of siraz fish (Capoeta capoeta umbla) living in Hınıs stream (Murat basin)
  1. Tez No: 170666
  2. Yazar: ABDULKADİR BAYIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEVLÜT ARAS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Capoeta capoeta umbla, Mevsimsel Değişim, Antioksidan Enzimler, Serum Lipidleri, Lipoproteinler, Hematolojik Parametreler, Capoeta capoeta umbla, Seasonal Changes, Antioxidant Enzymes, Serum Lipids, Lipoproteins, Hematological Parameters 11
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmada, Hınıs Çayı'nda yaşayan siraz balığı (Capoeta capoeta umbla)'mn eritrosit antioksidan enzim aktiviteleri, serum lipidleri, lipoproteinleri ve bazı hematolojik parametrelerinin bir yıl süresince aylık değişimleri incelenmiş ve aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir. 1. Genel olarak gonadosomatik indeks değeri ile su sıcaklığının arttığı ilkbahar ve yaz mevsimlerinde antioksidan enzim (AE) aktivitelerinde de artışlar olduğu ve üremeden hemen sonraki dönem ile su sıcaklığının düştüğü mevsimlerde AE aktivitelerinin de düştüğü belirlenmiştir. 2. Serum trigliserid, kolesterol ve yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) miktarlarının üreme döneminde, düşük dansiteli lipoprotein (LDL) ve çok düşük dansiteli lipoprotein (VLDL) miktarlarının ise sonbahar mevsiminde arttığı belirlenmiştir. 3. Eritrosit (RBC), hematokrit (Hct), ortalama eritrosit hacmi (MCV) ve toplam lökosit (WBC) miktarlarının en yüksek değerleri üremeden hemen önceki dönem olan ilkbahar mevsiminde belirlenmiştir. Hemoglobin (Hb), eritrosit başına düşen ortalama Hb miktarı (MCH) ve eritrosit başına düşen ortalama Hb konsantrasyonu (MCHC) değerlerinin en yüksek miktarları ise kış mevsiminde saptanmıştır. Araştırma sonucunda çalışılan parametrelere ilişkin bulguların; su sıcaklığı, üreme mevsimi, metabolik aktivite ve beslenme faaliyetleri gibi faktörlerden etkilendiği belirlenmiştir. 2005, 141 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, erythrocyte antioxidant enzyme activities, serum lipids, lipoproteins and some hematological parameters of siraz fish living in Hınıs Stream were investigated throughout one year and following results were determined. 1. It was determined that usually antioxidant enzyme (AE) activities were increased with the gonadosomatic index value and temperature increases in spring and summer season, and decreased immediately after than reproduction and with the temperature decreases. 2. It was determined that serum trigliserid, cholesterol and high density lipoprotein (HDL) levels were low in reproduction, and low density lipoprotein (LDL) and very low density lipoprotein (VLDL) levels were high in fall season. 3. The highest amount of erythrocyte (RBC), hematocrit (Hct), mean erythrocyte value (MCV) and total leukocyte (WBC) values were recorded at very early stage of reproduction, spring season. The highest values of hemoglobin (Hb), mean Hb amount per erythrocyte (MCH) and mean Hb concentration per erythrocyte (MCHC) were measured at winter season. At the end of research, it was determined that the findings studied parameters were affected by some factors such as temperature, reproduction season, metabolic activity and feeding activities. 2005, 141 pages