Erzurum ekolojik koşullarında bazı glayöl çeşitlerinde farklı dikim zamanlarının çiçek verim ve kalitesi üzerine etkileri
Effect on quality and flower yield of different cultivate times under Erzurum ecological conditions
  1. Tez No: 170665
  2. Yazar: ELİF AKPINAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAHYA BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: kesme çiçek, glayöl, dikim zamanı, Erzurum, cut flower, gladiolus, planting time, Erzurum u
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi ERZURUM EKOLOJİK KOŞULLARINDA BAZI GLAYÖL ÇEŞİTLERİNDE FARKLI DİKİM ZAMANLARININ ÇİÇEK VERİM VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI ElifAKPINAR Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Yahya BULUT Bu araştırma Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi uygulama araştırma çiftliğinde yürütülmüştür. Çalışma Erzurum ekolojik koşullarında dört farklı glayöl çeşidinin (G. White Prosperity, Amsterdam, Nova Lux, Viktor Borge) açık arazi koşullarında gelişimlerini incelemek, uygun dikim zamanını belirlemek, yetiştiriciliğe uygun olan çeşitleri tespit etmek ve kesme çiçek kalitesini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Denemede, 10, 20 ve 30 Haziran olmak üzere üç farklı dikim zamanı kullanılmış, dikim zamanları itibariyle çeşitler sürme süreleri, başaklanma ve hasat süreleri, bitki ve başak boylan, floret sayısı ve çapı, vazo ömrü ve kör başak sayıları gibi özellikler bakımından birbirleri ile kıyaslanmıştır. Sürme süreleri ve başaklanma süreleri bakımından 20 Haziran en uygun dikim zamanı, White prosperity ise en iyi çeşit olmuştur. Bütün çeşitler içerisinde en erken hasat edilen bitki (84.24 gün) White prosperity, en uygun dikim zamanı 30 Haziran'dır. Bitki ve başak boylan dikkate alındığında da yine en yüksek verim White Prosperity, en düşük verim ise Nova Lux çeşidinde görülmüş, dikim zamanlan bakımından ise istatistiki olarak önemli bir fark söz konusu olmamıştır. Floret çapı en büyük olan çeşit 10.74 cm ile White Prosperity olurken, en büyük floret çap ortalamalan 10 Haziran (10.13) dikimlerinde görülmüştür. Floret sayısı ve vazoda dayanma süreleri bakımından en uygun çeşit yine White Prosperity olurken, en fazla kör başak oluşumu ise Victor Borge çeşidinde gözlenmiştir. 2005, 79 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECT ON QUALITY AND FLOWER YIELD OF DIFFERENT CULTIVATE TIMES UNDER ERZURUM ECOLOGICAL CONDITIONS ElifAKPINAR Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Principal Science Lanscape Architecture Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Yahya BULUT This study was conducted in the Application and Research Farm of Faculty of Agriculture of Atatürk University in order to determine the growth of four different gladiol varieties, suitable planting times of these four varieties, favourability of varieties and quality of cut flowers under Erzurum' s ecological conditions. There different planting times (10th, 20th and 30th of June) was used in the trial and a comparison of spike and harvest times, plant and spike heights, floret counts and diameters, vase life, blind spikes and a sprouting times of varieties were made according to these planting dates. White prosperity was determined to be the best variety while 20th of June was the most appropriate time for planting, according to sprouting and spiking durations. White Prosperity was the earliest harvest (84.24 days) among all varieties. The most appropriate planting time for White Prosperity is 30 * of june.when plant and spike heights were accounted, the highest efficiency has been demostrated by Nova Lux. There were no statistically significant differences among the varieties as to planting dates.White Prosperity has also shown the largest floret diameter (10.74 cm) while the varieties planted on June 10 demostrated the largest average diameter (10.13 cm). The most appropriate variety as to the floret counts and vase life was again White Prosperity while maximum number of blind spikes were seen in Victor Borge. 2005, pages 79