Sonlu elemanlar metodu ile çatlaklı yapılarda yorulma ömrünün belirlenmesi
Fatigue life estimation of structures with cracks using the finite element method
  1. Tez No: 170735
  2. Yazar: TOLGA BAKLACIOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DİLEK TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Yorulma, çatlak ilerlemesi, sonlu elemanlar metodu, ANSYS, yorulma ömrü tahmini, Fatigue, crack propagation, finite element method, ANSYS, fatigue life prediction
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SONLU ELEMANLAR METODU İLE ÇATLAKLI YAPILARDA YORULMA ÖMRÜNÜN BELİRLENMESİ TOLGA BAKLACIOĞLU Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Sivil Havacılık Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Dilek TURAN 2005, 143 sayfa Bu çalışmada, sonlu elemanlar metodu yardımıyla çatlaklı yapılarda yorulma ömrü tahminleri gerçekleştirilmiştir. Farklı gerilme değerleri ile çatlak uzunluklarının yorulma ömrüne etkisi araştırılmıştır. İlk olarak, 2024-T3 Alüminyum alaşımı, yorulma deney numunesi bir levha, iki farklı ön çatlak boyunun mevcut olduğu durum için ANSYS 5.5 programında iki boyutlu modellenmiştir. İki farklı çekme gerilmesi değeri altında, farklı çatlak artış uzunlukları seçilmek suretiyle bu levhanın yorulma analizleri gerçekleştirilerek yorulma ömürleri hesaplanmıştır. Daha sonra ise, uçak kanadında bulunan 2024-T3 Alüminyum alaşımı bir bindirme mafsalında iki perçin etrafında çatlakların başladığı bir durum, ANSYS'te iki boyutlu modellenerek, C-15 uçağının uçuş sırasında kanat yük dağılımından elde edilmiş tipik bir gerilme değeri altında yorulma analizi ve yorulma ömrünün hesaplanması gerçekleştirilmiştir. Artan çatlak uzunlukları ile gerilme şiddet faktörü ve çevrim sayısı değerlerinin değişimi grafiklerle gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis FATIGUE LIFE ESTIMATION OF STRUCTURES WITH CRACKS USING THE FINITE ELEMENT METHOD TOLGA BAKLACIO?LU Anadolu University Graduate School of Sciences Civil Aviation Program Supervisor: Assist. Prof. Dr. Dilek TURAN 2005, 143 pages In this thesis, using finite elemet method fatigue life predictions of structures containing cracks were made. Effect of different stress values and crack lengths on fatigue life was investigated. Firstly, a 2024-T3 Aluminium alloy plate which is a fatigue experiment tool was modelled in 2-D for two different conditions of existence of precracks of different lengths using ANSYS 5.5 software. By selecting different crack increments, fatigue analysis of this plate subjected to two different tensile stress values was done and fatigue life predictions were made. Then, a geometry which consists of cracks nucleating around two notches of a 2024-T3 Aluminium alloy lap joint found on an aircraft wing surface was modelled in 2-D using ANSYS software and fatigue analysis of the lap joint subjected to a typical stress value obtained from the wing load distribution of a C-15 aircraft during flight was done and its fatigue life prediction was made. The variation of stress intensity factor and the number of cycles values with increasing crack length were plotted.