Türkiye'de çıkarılan ÇED yönetmeliklerinin karşılaştırılması ve Doğu Karadeniz bölgesindeki uygulaması
Comparison of environmental impact assesment (EIA) instructions brought into force in Turkey and their applications in the East Blacksea region
- Tez No: 170911
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET TÜFEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Etki Değerlendirmesi, ÇED Yönetmeliği VI, Environmental Impact Assesment (EIA), EIA Instruction. VII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Bu çalışmada; ÇED kavramı, ÇED'in Türkiye'deki gelişimi ve değişimi ile ÇED uygulamalarında Doğu Karadeniz Bölgesi'nde karşılaşılan sorunlar ele alınmıştır. 1993 yılından bugüne kadar revize edilen ÇED Yönetmelikleri ayrıntılı bir şekilde incelenerek ÇED uygulamalarının her bir aşamasında ortaya çıkan aksaklıklara ait pek çok örnek sunulmuştur. Elde edilen sonuçlar; günümüzde ÇED sürecinin vazgeçilmezliğini desteklemektedir. Global ölçekteki çevre sorunlarının ülkemize yansıması, mevcut çevre kalitesinin korunmasının gerekliliğini açıkça ortaya koymaktadır. Herhangi bir yatırımın çevreye vermesi muhtemel etkilerin ve bu etkilerin en aza indirilmesi için alınması gerekli tedbirlerin neler olacağım belirleyen ÇED, bu misyonuyla büyük önem taşımaktadır. Ülkemizdeki ilk uygulamalarda ÇED aracılığıyla çevre kalitesinin korunması, yatırımcılara bir engel gibi gözüksede günümüzde bu yaklaşımın gerekliliği gerek kamuoyunda ve gerekse yatırımcılar gözünde kabul görmüş durumdadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Comparison of Environmental Impact Assesment (EIA) Instructions Brought into Force in Turkey and Their Applications in the East Blacksea Region In this study, Environmental Impact Assesment (EIA) concept, development of EIA and metamorphasis of EIA Instructions in Turkey and problems in EIA applications are examined. Since 1993, revised EIA instructions are analyzed in detail and defects which are occured every EIA stages is assemented through given EIA application examples. Reached conclusions confirm indispensability of EIA process. Effect to our country of global environmental problems introduce simply necessity of existing enviromental quality conservation. EIA is very important. Because it determines probable effects from any investment to the environment and necessary averts in order to reduce this effects. Although protection environmental quality by means of EIA in beginning applications was received as a handicap for investor, in present this thought is reversed entirely for public opinion and investor.