Betonarme yapıların doğrusal olmayan davranışlarının performansa dayalı yaklaşımla incelenmesi
An investigation of nonlinear behavior of reinforced concrete structure with performance based design
- Tez No: 170912
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ADEM DOĞANGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Performans Seviyesi, Doğrusal Olmayan Statik Çözümleme, Kapasite Spektrumu, Performans Noktası, Betonarme Yapılar, Etkin Sönüm VI, Performance Level, Nonlinear Static Analysis, Capacity Spectrum, Performance Point, Reinforced Concert Structures, Effective Damping VII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Bugünkü bilgilere göre topraklarının % 96'sı deprem bölgesi olan Türkiye'de sık aralıklarla yıkıcı depremler meydana gelmektedir. Bu depremlerde çok sayıda insan hayatını kaybetmekte ve bir çok yapı yıkılmakta yada hasar görmektedir. Dolayısıyla mevcut yapıların ve yeni yapılacak yapıların oluşacak depremlerde gösterecekleri davranışın bilinmesi son derece önemlidir. Deprem davranışlarının daha gerçekçi olarak belirlenmesinde son yıllarda genellikle, yapının malzeme yönünden doğrusal olmayan davranışlarım dikkate alan performansa dayalı çözüm yöntemleri tercih edilmektedir. Çalışmanın amacı son yıllarda geliştirilmiş olan performansa dayalı yaklaşımı kullanan çözümlemeleri tanıtmak, bunları uygulamadan seçilen örnek yapılar üzerinde gerçekleştirmek, elde edilen bulgu ve sonuçlarla birlikte çözüm aşamalarını sunmaktır. Bu amaçla gerçekleştirilen çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, performansa dayalı yaklaşımla hesap için yapı, zemin ve dikkate alınacak deprem için gerekli parametrelerin tanıtıldığı genel bilgiler sunulmaktadır, ikinci bölümde uygulamadan seçilen çalışmaya konu yapılar tanıtılmakta, bu yapıların her biri için doğrusal olmayan statik çözümlemesi gerçekleştirilmekte ve çözümlemeden elde edilen bulgular irdelenmektedir. Üçüncü bölüm sonuç ve öneriler bölümü olup burada çalışmanın tümünden çıkartılan başlıca sonuçlar verilmekte ve daha sonraki çalışmalar için bazı öneriler sunulmaktadır. Bu son bölümü kaynaklar dizini izlemektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY An Investigation of Nonlinear Behavior of Reinforced Concrete Structure with Performance Based Design Turkey is frequently exposed to destructive earthquakes. They have caused death of many people, damage or collapse of many buildings. Therefore behaviors of old or newly constructed buildings during earthquakes are very essential for earthquake countries. Performance based approaches which considers non-linear behavior have been preferred in the analysis of buildings. The main purpose of this study is selected as introduction the analysis developed in recent years which use performance based approach and presentation of application for reinforced concrete buildings to technical persons. The study carried out fort his purpose consists of three main chapters. General information such as performance levels and targets, design earthquakes, soil properties, demand spectrum and capacity spectrum are presented in the first chapter. Introduction of sample buildings, performance based analysis of the buildings and results and pushover curves obtained from the analysis are given in chapter two. Conclusions and recommendations are given in the third chapter. References followed in this chapter.