Metilen mavisi ve kongo kırmızısının lignoselülozik materyaller kullanılarak sulu çözeltiden adsorpsiyon tekniği ile uzaklaştırılması
Removal of methylene blue and congo red by using lignocellulosic materials from aqueous solution by adsorption
  1. Tez No: 171001
  2. Yazar: MURAT ERTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lignoselülozik Materyal, Adsorpsiyon, Metilen Mavisi, Kongo Kırmızısı, Adsorpsiyon Kinetiği, Adsorpsiyon İzotermi. VI, Lignocellulosic Materials, Adsorption, Metylene Blue, Congo Red, Adsorption kinetic, Adsorption Isotherm VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Çeşitli sanayi kuruluşlarının neden olduğu boyar madde kirlilikleri, çevreyi olumsuz yönde etkilemekte ve bilhassa insan sağlığım tehdit etmektedir. Günümüzde bu tür çevresel problemler önemli bir yer teşkil etmekte ve bu amaçla birçok çalışmalar yapılmaktadır. Bu tür boyar madde kirlilikleri çeşitli yöntemlerle giderilebilmekte ve bu yöntemlerden adsorpsiyon tekniği etkili bir proses olarak göze çarpmaktadır. Yapılan bir çok çalışmada boyar maddelerin giderilmesi için çeşitli adsorbentler kullanılmıştır. Ancak, kullanılan adsorbentin ekonomik değere sahip olması ve boyar maddeyi tutma kapasitesi bilhassa gelişmekte olan ülkeler için önemli bir unsurdur. Bu çalışmada, pamuk esaslı endüstriyel atıklar ile Metilen mavisi ve Kongo kırmızısının adsorpsiyon tekniği ile giderilmesine dönük bir araştırma yapılmıştır. Bu amaçla kullanılan adsorbentlerin boyar maddeyi giderme kapasiteleri belirlenmiştir. Tanecik boyutu, adsorbent dozu, pH, başlangıç boyar madde konsantrasyonu ve sıcaklığın adsorpsiyona etkisi incelenmiş ve genelde bu parametrelerin artışıyla adsorplanan boyar madde miktarı artmıştır. Kinetik incelemelerden adsorpsiyonun, partikül içi difüzyon modeline uyduğu görülmüştür. Ayrıca, elde edilen sonuçlar Freundlich ve Langmuir izotermlerine göre değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Removal of Methylene blue and Congo Red by Using Lignocellulosic Materials from Aqueous Solution by Adsorption Technique Pollution of dyestuffs which cause various industrial factories effects negatively environment, and threaten especially human health. At present time, these types of environmental problems form an important situation, and thus there are reports on this subject. Pollution of dyestuffs can be removed by various methods and adsorption method is known as the most effective. In many studies, various adsorbents are used for removal of dyestuffs. Cost and adsorption capacity of used adsorbents are a considerable factor especially in developing countries. In this work, removal of dyestuff by adsorption method with cotton-based industrial residues was investigated. Adsorption capacities of adsorbents which were used for this aim were determined. Effects of particle dimension, pH, initial dye concentration and temperature on adsorption were investigated and the amount of adsorbed dyestuff increased with increasing these parameters. Kinetic studies showed that the adsorption presses obeyed the intra-particle diffusion kinetic model. In addition to, obtained results were evaluated according to Freundlich and Langmiur isotherms.