Kimyasal modifikasyonun kızılağaç ve ladin yongalevhalarında fiziksel, mekanik ve biyolojik özelliklere etkisi
The effects of chemical modification on the physical, mechanical and biological properties of alder and spruce particleboards
  1. Tez No: 171000
  2. Yazar: EYLEM DİZMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜMİT CAFER YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Asetillendirme, Boyut Stabilizasyonu, Karboksilik Asit Anhidritler, Kimyasal Modifikasyon, Yonga levha VII, Acetylation, Dimensional Stabilization, Carboxylic Acid Anhydrides, Chemical Modification, Particleboard VIII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
ÖZET Bu çalışma ile asetik, maleik, süksinik ve fitalik anhidritlerle gerçekleştirilen kimyasal modifikasyonun, yonga levhaların fiziksel, mekanik ve biyolojik özelliklerindeki etkileri ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Çalışmada Doğu Karadeniz Bölgesinde doğal bir yayılış alam gösteren ladin ve kızılağaç ağaç türü yongalarının kullanılan kimyasal maddelere bağlı olarak %15 ile %26 ağırlık artışı verecek şekilde kimyasal madde absorplanması sağlanmıştır. Kimyasal modifiye edilmiş yongalar fenolformaldehit tutkalı ile 150 °C'de preslenerek levha haline getirilmiştir. Böylece iki ağaç türü için üç levha tekrarı ile 24 adet kimyasal modifiyeli yonga levha ve kimyasal modifikasyonda kullanılan kimyasal maddelerin yonga levha üzerindeki etkilerini kıyaslayabilmek içinde işlem görmemiş yongalardan 6 adet kontrol yonga levhası olmak üzere toplam 30 adet levha üretilmiştir. Üretilen bu yonga levhaların fiziksel özelliklerindeki (ağırlık artışı, özgül ağırlık, rutubet miktarı, su alma oram, kalınlık artımı), mekanik özelliklerindeki (eğilme direnci, eğilmede elastikiyet modülü, yüzeye dik çekme direnci ve vida tutma gücü), biyolojik özelliklerindeki (mantar çürüklük testi) ve pH'daki değişmeler ortaya konmuştur. Kimyasal modifikasyonun yonga levhaların fiziksel, mekanik ve biyolojik özelliklerini büyük ölçüde iyileştirdiği gözlenmiştir. Yapılan fiziksel, mekanik ve biyolojik testlerde, en iyi sonuçlan asetik anhidritli levhalar, en düşük sonuçları maleik anhidritli levhalar göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effects of Chemical Modification on the Physical, Mechanical and Biological Properties of Alder and Spruce Particleboards In this study, it was aimed to investigate physical, mechanical and biological properties of chemically modified particleboards by acetic, maleic, phthalic and succinic anhydrides. Spruce and alder wood species spreading widely at Blacksea region in Turkey, were reacted with these anhydrides to give levels of bonded chemicals up % 15-26 then, hot pressed at 150 °C by using phenol formaldehyde (PF) resin. 24 chemically modified and 6 control particleboards, total 30 particleboards were produced. For 2 wood species, 3 replicates were made. As physical properties; density, moisture content, thickness swelling and water absorption rate, as mechanical properties; modulus of rupture (MOR), modulus of elasticity (MOE), internal bonding (IB) and screw-holding strength, as biological properties; decay test and also pH were determined. Chemical modification of boards reacted with anhydrides resulted in improved physical, mechanical and biological properties. The best results were determined boards reacted with acetic anhydride. Maleic anhydride treated boards gave the lowest values.