İnce plakların sayısal metodlarla statik analizi
Static analysis of thin plates with numerical methods
- Tez No: 171192
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SAHAVAT HANALİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sonlu farklar metodu, İki kat trigonometrik serilerle çözüm, SAP2000, Finite differentiation method, double trigonometric series solution, SAP2000
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
11 ÖZET Yüksek Lisans Tezi İNCE PLAKLARIN SAYISAL METODLARLA STATİK ANALİZİ Sevinç SARAL MOROĞLU Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Sahavat HANALİ Bu çalışmada farklı yüklemelere maruz, çeşitli mesnetlenme tipine sahip dikdörtgen plakların statik analizinin, sonlu farklar metodu, iki kat trigonometrik serilerle çözüm ve SAP2000 paket programı kullanılarak gerçekleştirilmesi ve elde edilen sonuçların karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla yayıh yük etkisindeki dikdörtgen veya kare plakların sonlu farklar metodu kullanılarak analizinin yapılabilmesi için STANALİZ.f90 isimli ve kenarları boyunca eğilme momenti etkisindeki dikdörtgen veya kare plakların analizi için EGILMET.f90 isimli FORTRAN bilgisayar programlama dilinde iki bilgisayar programı geliştirilmiştir. Çalışmanın sonunda; dikdörtgen plakların statik analizi için sonlu farklar metodu kullanılması halinde elde edilen sonuçların, iki kat trigonometrik serilerle çözümden elde edilen sonuçlara oldukça yakın olduğu görülmüştür. SAP2000 paket programından elde edilen sonuçlarla, STANALİZ.f90 yardımıyla elde edilen sonuçlar karşılaştırıldığında ise yakınsaklığın azalmakta olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY MsC Thesis STATIC ANALYSIS OF THIN PLATES WITH NUMERICAL METHODS Sevinç SARAL MORO?LU Cumhuriyet University Graduate School of Natural And Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sahavat HANALÎ In this study the aim was getting and comparing the results for the implementation of static analysis of rectangle plates, having various supporting types that are exposed to different loads with finite differentiation method, by using double trigonometric series and SAP2000 application. In order to achieve this aim of analyzing the rectangle or square plates under the effect of spread weight with finite differentiation method and analyzing rectangle or square plates under the inflexion momentum effect, two computer programs respectively named STANALÎZ.f90 and EGILMET.ÖO were developed in FORTRAN computer programming language. At the end of the study; it has been observed that the results obtained from rectangle plates static analysis by using the finite differentiation method are rather close to the results obtained from double trigonometric series solution. When the results from SAP2000 application program and the results obtained with the help of STANALİZ.f90 were compared, it was observed that the convergence decreased.