Cumhuriyet Üniversitesi atık su arıtma tesisi performansının farklı işletme koşullarında incelenmesi
Investigation of efficiency of Cumhuriyet University waste water treatment plant on different operation conditions
- Tez No: 171206
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA DEĞİRMENCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kampus atıksu antma tesisi, atıksu, kirlilik yükü, antma maliyeti, Campus wastewater treatment plant, wastewater, pollution load, treatment cost
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PERFORMANSININ FARKLI İŞLETME KOŞULLARINDA İNCELENMESİ Sevda ALAY Cumhuriyet. Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Mustafa DEĞİRMENCİ Bu çalışmada, Cumhuriyet Üniversitesi kampus atıksularımn miktar ve özelliklerinin dönemsel ve gün içerisindeki değişimleri tespit edilmiş ve tesis inşa edilmeden önce yapılan ölçümlerle karşılaştırılmıştır. Tesis çıkış suyu kalitesi hem deşarj standartları ve hem de sulama suyu kalitesi açısından değerlendirilmiştir. Ayrıca, by-pass sisteminin devreye girmesi sonucunda kirlilik yükleri ve arıtma verimleri belirlenmiştir. Uzun havalandırmalı aktif çamur sistemi kontrol altına alınmıştır. Bu tez kapsamında incelenen bir diğer konu ise tesisin maliyet analizinin yapılmasıdır. Arıtma tesisi; kampus atıksulanmn hastane atıksuları nedeniyle kimyasal içerikli olacağı düşüncesiyle havalandırmalı bir dengeleme havuzu ve kimyasal arıtım üniteleri içermektedir. Ancak hem lojman atıksulanmn kanalizasyon sistemine bağlanması hem de nüfusun doygun nüfusa yaklaşması nedeniyle hastane atıksulanmn etkisi, eğitim döneminde 1994 yılındaki %21.4 değerinden 2003 yılında % 17.94 değerine; tatil döneminde ise 1994 yılındaki %72.4 değerinden 2003 yılında %44.64 değerine düşmüştür. Eğitim döneminde KOI/BOI5 oranlan gün içerisinde ortalama 1,7 eğitimin olmadığı dönemde ise 1,74 dolayındadır. Kirlilik yükleri, eğitim dönemi için ortalama 1 1.57 gr BOI5/ N- gün, 6.25 gr AKM/ N- gün; eğitimin olmadığı dönemde ise 15.64 gr BOI5/ N- gün, 15.97 gr AKM/ N- gün arasında değişmektedir. Kampus atıksulannın kirlilik parametreleri açısından zayıf (az kirli) karakterde atıksular sınıfında yer aldığı belirlenmiştir. Atıksuyun pompa merkezinden bir boru hattı ile kimyasal antım ünitelerine uğramadan direkt havalandırma havuzuna verilmesi durumunda yılda 25 milyar civannda kar elde edileceği belirlenmiştir. By-pass sisteminin devreye girmesi sonucunda BOİ5 ' de % 90, KOİ' de % 70 ve AKM açısından ise % 93 giderim verimlerinin elde edildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT M. Sc. Thesis INVESTIGATION OF EFFICIENCY OF CUMHURİYET UNIVERSITY WASTEWATER TREATMENT PLANT ON DIFFERENT OPERATION CONDITIONS Sevda ALAY Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor : Prof. Dr. Mustafa DE?İRMENCİ In this study, periodical and daily variations in quantity and characteristics of Cumhuriyet University campus wastewater have been determined and also compared with the measurements that have been taken before the plant construction. The quality of plant effluent has not only been considered for disharge standards but also for irrigation water quality. Besides, pollution load and treatment efficiency have been determined after by-pass system began to operate. Extended aeration active sludge system has been taken under control. Evaluation of cost analysis of the plant was another subject studied under this thesis. Treatment plant includes on equalization tank with aeration and chemical treatment units since it was thought that campus wastewater would include chemical contents because of hospital wastewater. Since both connection of the wastewater from the university accomodations to the sewage system and the population is getting close to saturated population, the effect of hospital wastewater has been decrased from 21.4% in 1994 to 17.94 % in 2003 education period and it was reduced from 72.4 % in 1994 to 44.64 % in 2003 in holidays period. The ratio of COD/BOD5 is 1.7 in the education period and it is about 1.75 out of the education period. Pollution loads ratios have been changing from 11.57 g BOD5/capita.day to 6.25 g SS/capita.day in education period and from 15.64 g BODs/capita.day to 15.97 g SS/capita.day out of the education period. It has been determined that the campus wastewater can be considered as weak wastewater based on pollution parameters. It has been also determined that by transferring the wastewater directly through a pipe line to aeration tank without passing through chemical treatment units, a profit of 25 billion TL would be possible. As a result of by-pass system began to operate it has been observed that a decrease of 90 % in BOD5, 70 % of COD and 93 % of SS occured.