Dragline yığın kümesi tasarımı ve döküm paterni modellenmesi
Dragline spoil pile planning and spoiling modeling
- Tez No: 171205
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BÜLENT ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Dragline, snipping, overlapping cones, spoil pile
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DRAGLINE YIĞIN KÜMESİ TASARIMI VE DÖKÜM PATERNİ MODELLEMESİ SUAT ŞAHIN Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. BÜLENT ERDEM Bu çalışma, yerüstü kömür ocaklarında kullanılan dragline' ların örtü kazı prensiplerini bilgisayarda benzetmeye (simülasyon) adanmıştır. Bu amaca yönelik olarak bir bilgisayar destekli tasarım paketi ile çalışılmıştır. Çalışma kapsamında üç temel dragline örtü kazı işlemi benzetilmiştir. Bunlar; ilk çukur (boxcut) açılması, direkt döküm uygulaması ve enli dilim çalışmasıdır. Yığın oluşturma işlemlerinin belirli bir yay boyunca yapılması gerektiği bilinciyle, programda belirli açısal aralıklarla oluşturulan konik kümeler birleştirilerek, yaysal (curvilinear) yığınlar elde edilmiştir. Çalışmanın dayandırıldığı temel konulardan bir tanesi“örtüşen koniler”problemidir. Her dilimde setler boyunca (dragline ilerleme doğrultusu boyunca) ve dilimler boyunca (ocak ilerleme doğrultusu boyunca) yığın geometrisinin örtüşen konilerdennasıl etkilendiği incelenmiştir. Sonuçta, dragline ilerleme doğrultusu boyunca yığın kümeleri, başlangıçtan yaklaşık 7-8 set sonra duraylılık kazanmakta ve sabit bir geometriye ulaşmaktadırlar. Ocak ilerleme yönü boyunca da benzer durum gözlenmektedir ve ilk dilimden 4-5 dilim sonra yığın geometrileri sabitlenmektedir. Geliştirilen model halen çalışmakta olan bir örtü kazı işletmesine uyarlanmış ve burada kullanılan dragline' in uygun geometride çalıştırılmakta olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler Dragline, örtü kazı, örtüşen koniler, yığın kümesi uı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis DRAGLINE SPOIL PILE PLANNING and SPOILING MODELING SUAT ŞAHİN Cumhuriyet University - Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. BÜLENT ERDEM This study is devoted to the simulation of overburden stripping principles of draglines, which are employed in opencast mines. Towards reaching this objective a computer aided design package is utilized. Within the scope of the study three fundamental dragline stripping techniques are simulated, namely; boxcut opening, direct side casting and extended benching practices. With the consciousness that spoil piles be constructed along curves, conical piles are united with predetermined angular distance between peaks to form curvilinear spoil ridges. A major theme upon which the study is based is the problem of“overlapping cones”. Influence of overlapping cones on spoil geometry is traced and analyzed along the directions of both dragline advance and mining advance. It is observed that spoil geometry along dragline advance direction is stabilized after 7-8 sets (cuts). A similar ivbehavior is presented along mining advance, as well. Here, stabilization in spoil geometry is achieved fourth or firm block. The developed model is applied on an operating surface coal mine. It is observed that the dragline is employed with proper pit geometry.