Septoplasti sonrası burun tamponunun oksidan stres ve sistemik oksijen saturasyonu üzerine etkisi
The efficacy of nasal packing on oxidant stress and systemic oxygen saturation after septoplasty
- Tez No: 171396
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA KAZKAYASI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Septum Deviasyonu, Nazal tampon, Sütür, Malondialdehit, Sülfidril, Nitrik oksit, Visuel Analog Skorlama, Septal Deviation, Nasal packing, Suturation, Malondialdehyde, Sulfhydryl, Nitric oxide, Visuel Analog Score
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
V ÖZET Dinçer C, Septoplasti Sonrası Burun Tamponunun Oksidan Stres ve Sistemik Oksijen Saturasyonu Üzerine Etkisi, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Kırıkkale, 2006. Amaç: Bu çalışmada, septoplasti sonrası buma tampon konulmasının veya buna alternatif olarak septuma sütür atılmasının, oksidan stres, sistemik oksijen saturasyonu ve hastanın hayat kalitesi üzerine olan etkileri araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza izole septum deviasyonu tanısı almış 37 hasta dahil edildi. Bütün hastalara septoplasti ameliyatı yapıldı. 18 hastanın burnuna tampon konularak bu tamponlar 48 saat sonra alındı. 19 hastanın ise, septumuna 4-0 krome katgütle kontinü bohça sütür atıldı. Hastaların oksidatif streslerinin göstergesi olarak Malondialdehit, Sülfidril ve Nitrik oksit seviyeleri ölçüldü. Sistemik oksijen satürasyonlanm değerlendirmek için puls-oksimetri cihazı ile manuel ve monitörle olmak üzere iki ayrı yöntemle okisjen satürasyonları Ölçüldü. Ayrıca, tampon veya sürürün hastaların yaşam kalitesini nasıl etkilediğini değerlendirebilmek amacıyla Visuel Analog Skorlama uygulandı. Bulgular: Serum Malondialdehit, Sülfidril ve Nitrik oksit seviyeleri açısından tampon grubu ve sütür grubu arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Ancak, istatiksel olarak anlamlı olmasa da, postoperatif ilk 48 saat içinde serum NO seviyelerinde tampon grubunda sütür grubuna oranla daha fazla düşüş olduğu saptandı. Sistemik oksijen satürasyonları açısından her iki grup arasında istatiksel olarak anlamlı fark elde edilmedi (p>0.05). Tampon grubunda sütür grubuna oranla postoperatif ilk 48 saatte baş ağrısının, fasiyal ağrının ve burun tıkanıklığının daha fazla olduğu bulundu. Sonuç: Septoplasti ameliyatı sonrası yaygın olarak kullanılan tamponun, sistemik oksijen satürasyonunu düşürdüğü, oksidatif stres üzerine olumsuz etkisinin olduğu, burun fizyolojisi için büyük öneme sahip olan Nitrik Oksit düzeylerini düşürdüğü ve hastanın hayat kalitesini olumsuz etkilediği saptandı. Septuma sütür atılmasının tamponunun istenmeyen etkilerini önlediğini ve tampona alternatif olarak değerlendirilmesi gerektiği kanaati edindik.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Dincer C, The Efficacy of Nasal Packing on Oxidant Stress and Systemic Oxygen Saturation After Septoplasty, University of Kırıkkale, Faculty of Medicine, Department of Otorhinolaryngology, Specialization Thesis, Kırıkkale, 2006. Aim: In this study the efficacy of nasal packing or alternative to this, suturing of the nasal septum on oxidant stres, systemic oxygen saturation and quality of life were investigated. Methods: Thirty seven patients who had only septal deviation were included in to the study. All the patients underwent septoplasty. Eighteen of the patients had received nasal packs and this packs were removed after 48 hours. Trans-septal continue sutures were performed to 19 patients with 4-0 chromic catgut. Malondialdehyde, Sulfhydryl and Nitric oxide levels were measured as the pointer of the oxidant stress. To evaluate the systemic oxygen saturation, oxygen saturations were measured by both pulce- oximeter and monitor. Besides, to investigate the efficacy of nasal packing and suturing of nasal septum on quality of life, Visuel Analog Score were performed. Results: It was found no statistically significant difference in blood Malondialdehyde, Sulfhydryl and Nitric oxide levels between the nasal packing group and suturation group (p>0.05). However, there was no statistically significant difference, there was more decrease in the blood Nitric oxide levels in nasal packing group relative to suturation group at the first 48 hours after operation. There was no statistically significant difference in systemic oxygen saturation between the two groups (p>0.05). We found that headache, facial pain and nose congestion in nasal packing group was more than suturation group at the first 48 hours after operation. Conclusion: We found that the nasal packing, which is used commonly after septoplasty, had a role on decreasing systemic oxygen saturation, negative effect on oxidant stress, decreasing the levels of nitric oxide which has an important role for the nasal physiology, and effecting negatively the patient's quality of life. We are in the opinion that suturing the septum prevents the unwished effects of packing and have to be assessed alternative to it.