Omurga kırıklarında perkütanöz vertebroplasti ile tedavinin ağrı üzerindeki etkisi
The effectivity of percutaneous vertebroplasty on the pain resulting from spinal fractures
- Tez No: 171644
- Danışmanlar: PROF.DR. EROL YALNIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Omurga kırıkları, kemik çimentosu, ağrı ölçümü 90, Spinal fractures, bone cement, pain measurement 92
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Bu retrospektif çalışmada osteoporotik omurga kırığı ve patolojik omurga kırığı tanıları ile yatırılarak 35 seviyeli perkütanöz vertebroplasti uygulaması ile tedavi edilen 26 olgu incelendi. Bel ve sırt ağrısı ile başvuran olgular osteoporoz, malignite ve travma öyküleri alındıktan sonra, radyolojik olarak değerlendirildi. Kırıkları akut veya subakut olan olgular tedaviye aday bulundu. Operasyonların hepsi ameliyathanede, 3 olgu dışında tamamı lokal anestezi ve sedasyon altında yapıldı. Operasyon sonrası 6. saatte ayağa kaldırılan olgular operasyondan sonraki gün taburcu edildiler. Olgular operasyon öncesinde, operasyondan 24 saat sonra ve operasyondan 1 ay sonra vizüel analog skala yöntemi kullanılarak değerlendirildi. Olgulardaki ağrının niteliği ve şiddeti ile bu ağrının gideriminde kullanılan tedavi yönteminin etkinliği, operasyon öncesi, operasyon sonrası ve takip periyotlarında elde edilen veriler kullanılarak istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Analiz sonucunda, uygulanan tedavinin, olguların gün içi rutin aktivitelerde operasyon öncesi yaşadıkları kısıtlanmayı ve ağrı kesici ilaçlara olan ihtiyaçlarını belirgin şekilde azalttığı, ayrıca olguların günlük yaşam aktivitelerinde, sosyal-ailesel ilişkilerinde ve iş yapma yeteneklerinde operasyon öncesinde var olan, ağrıdan kaynaklanan olumsuz etkileri de büyük ölçüde giderdiği görüldü. Sonuçta, bu çalışmada kullanılan tedavi yönteminin omurga kırıklarının tedavisinde kullanılabilecek etkili, güvenilir, hızlı, ekonomik ve yarı invaziv bir yöntem olduğu görüşüne varılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTIVITY OF PERCUTANEOUS VERTEBROPLASTY ON THE PAIN RESULTING FROM SPINAL FRACTURES SUMMARY In this retrospective study, 26 patients with osteoporotic and pathological spinal fractures, who were treated by 35 levels percutaneous vertebroplasty were evaluated. The patients suffering from back pain were questioned for osteoporosis, malignancy and trauma initially. After the radiological evaluation, patients with acute and subacute fractures were included into the study. All operations were performed at the operating room under conscious sedation and local anaesthesia, except 3 cases. All patients were allowed to walk at sixth hour postoperatively, and discharged next day. Pain measurements of the patients were performed using visual analogue scale preoperatively, 24 hours after the operation and at the first month postoperatively. The quality and the amount of the pain and the effectivity of the treatment method were analyzed statistically, using the data derived from the measurements performed preoperatively, 24 hours after the operation and at the first month postoperatively. Results of the statistical analysis demonstrated a significant decrease in the patients' disabilities in daily routine activities and the requirements for painkiller drugs 91after the operation. Besides, bad influence originating from the pain affecting the abilities of daily living activities, social-environmental relations and occupational capabilities improved in all patients. As a result, the treatment method used in this study, seems to be an effective, reliable, quick and semi-invasive method with low expenses.