SDÜ aile hekimliği ve check-up polikliniğine başvuran olgularda kardiyovaskuler risk faktörlerinin araştırılması
Investigation of cardiovascular risk factors of the patient admitted to SDÜ medical faculty family practice outpatient day clinic
  1. Tez No: 171683
  2. Yazar: ŞULE ÖZKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERPİL AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, koroner risk faktörleri, birincil koruma, ikincil koruma. xı, Family Medicine, coronary risk factors, primary prevention, secondary prevention xm
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZET Amaç: Koroner kalp hastalığı gerek gelişmiş batı ülkelerinde gerekse ülkemizde morbitite ve mortalitenin en sık görülen nedenleri arasındadır. KKH klinik olarak ortaya çıktıktan sonra uygulanan girişimsel yöntemler yüksek bir maliyeti gerektirir oysaki koroner ateroskleroz önlenebilen bir hastalıktır. Bu nedenle risk fatörleri tanımlanmış ve henüz hastalanmamış olanlarda birincil koruma, hastalığı olanlarda tekrarları önlemek için ise ikincil koruma gündeme gelmiştir. Birincil korumanın faydalan birçok gözlemsel ve randomize çalışmada gösterilmiş ve yaklaşımlar klavuzlarda yer almıştır. Ayrıca sağlık harcamaları ve ölümleri önemli ölçüde azaltmıştır. Amacımız, hastalarımızı, gelecek 10 yıl içindeki koroner kalp hastalığı gelişme risklerini araştırarak gruplara ayırmak ve buna yönelik Aile Hekimliği'nde çok önemli bir yeri olan birincil ve ikincil koruma girişimleri yapmaktı. Yöntem: Prospektif yöntemle Aralık 2001- Aralık 2004 tarihleri arasında polikliniğimizde takip edilen 20-79 yaş arası tüm hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalar sosyodemografik özellikler ve kardiyovasküler risk faktörleri açısından irdelenerek, 10 yıl içinde mutlak multifaktöriyel KKH geliştirme riskleri değerlendirildi. Çalışma grubunun kardiyovasküler profilinin çıkarılması amaçlandı. Prospektif girişimsel bir çalışma olan ve koroner risk faktörleri açısından birincil ve ikincil korunma uygulamasına dayanan çalışmamızda, polikliniğimize başvuran tüm hastalar, görüşmeye alındı. Tüm hastaların kan basınçları standardize teknikle ölçüldü. Bununla birlikte kilo, boy ölçümleri alınarak BMİ'leri hesaplandı, ilaç, sigara, kronik hastalık (KKH, DM, HT, Hiperlipidemi, vs), aile öyküleri ve diğer sağlık bilgileri açısından özgeçmişleri sorgulandı. 10-12 saatlik açlık sonrası dislipidemi, DM ve varsa başka patolojiler laboratuar testleriyle araştırıldı. HT'u olanlar ve olmayanlar koroner risk dağılımları açısından karşılaştırıldılar. Her hastanın 10 yıllık Mutlak Koroner Mortalite Riskini hesapladık. Risk grubuna göre birincil veya ikincil koruyucu önlemler planladık. Gerek görülenlere ilaç tedavisi başlandı. Komplikasyonlar açısından gerekli görülen olgular ilgili bölümlerle konsülte edildi xBulgular: Olgularımızdan 27'si DM, 132' si HT, 244'ü Dislipidemik, 240 kişi 'nin BMÎ'ı >25 kg/m2, 81 kişi sigara içmekte idi. KKH öyküsü olan 3 kişi vardı. Kadınların yaş ortalaması, 44,9+11,3, erkeklerin yaş ortalaması 46,3 ±11,9 idi. Mutlak Koroner Mortalite riskine gelince; 191 kişi (%55,8) düşük riskli, 56 kişi (%16,4) hafif riskli, 52 kişi ( %15,2) orta riskli, 42 kişi (%12 ) yüksek riskli, bir kişi (%3) ise çok yüksek riske sahipti. Sonuç: Aile hekimi, kardiyovaslüler hastalıkların birincil ve ikincil korumasında ve yönetiminde aktif rol oynayabilir. Koroner risk faktörleri açısından hastaların incelenmesi hastaların tedavisi ve hayat tarzı değişikliğinde rehberlik yapar. Bu bilgiyi pratikte uygulamada Aile Hekimine büyük sorumluluk düşmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF CARDIOVASCULAR RISK FACTORS OF THE PATIENT ADMİITTED TO SDU MEDICAL FACULTY FAMILY PRACTICE OUTPATIENT DAY CLINIC Objectives: Coronary heart disease is among the most common morbidity and mortality reasons in Europe and Turkey. When the disease appear clinically, interferventional methods cost high, while coronary atherosklerosis is a preventable disease. Because of this, primary prevention for risk factors and, secondary prevention in order to prevent relapses and complications in ill patients, can be intervened. The benefits of primary prevention are proved by observative and randomised studies and the menagements are suggested in guidelines. Besides, health care cost and mortality are decreased by these preventive methods. Our objectives were to find out the coronary heart disease risks for 10 years of our patients and to perform interventions for primary and secondary prevention of coronary heart disease which are very important in Family Medicine. Method: Prospectively, the patients who were 16-79 years old, admitted to outpatient family practice day clinic between December 2001- December 2004, were included in this study. The patients were investigated for sociodemographic features and cardiovasculary risk factors to evaluate coronary heart disease risk for the next 10 years in order to make the cardiovascular profile of the study group. In our study, which is a prospective interventional study based on primary and secondary prevention applications, all patients who admitted to our outpatient family practice day clinic, were interviewed. The blood pressure of all the patients were measured by standardised technique. Besides BMİ were calculated by measuring weight and height. Drug, smoking, cronic disease (DM, CAD, HT, Hyperlipidemia, etc.), family history and other health information of them were asked. After fasting to 10- 12 hours, laboratory tests were performed for detecting dyslipidemia, DM and other pathologies. About coronary risk distribution hypertensive group were compared with normotensive group. For each patient, xiiten year-absolute coronary mortality risk was calculated. Primary and secondary preventive interventions were planned according to risk groups. Drug therapy was initiated if indicated. When needed, consultations about complications were performed with related departments. Results: Among the total number of patients, 27 of them were diabetic, 132 of them were hypertensive, 244 of them were dyslipidemic, 240 patients were overweight, obese and morbid obese, 81 patients were smokers. Family history of coronary heart disease were existing in only 3 patients. Mean age of women and men were 44,9±11,3 and 46,3±11,9, respectively. Coronary mortality risk groups were divided as: low risk in 191 patients (%55,8), mild risk in 56 (%16,4), moderate risk in 52 (%15,2), high risk in 42 (%12), very high risk in only one patient (%3). Conclusion: Family physicians can play an active role in primary, secondary prevention and management of coronary heart disease. Patients can be evaluated for coronary risk factors to guide us for treatement and lifestyle modifications. Family physician is responsible for putting this knowledge into practice.