Diz osteoartritinde cerrahi artroskopi ve intraartiküler ilaç uygulamalarının antioksidan sistem ve lipid peroksidasyonuna olan etkileri
Effect of arthroscopic surgery and intraarticular injections on antioxditant system and lipid peroxidation at knee osteoarthritis
  1. Tez No: 171684
  2. Yazar: İDRİS PERKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. METİN LÜTFİ BAYDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Diz osteoartriti, antioksidan enzimler, lipid peroksidasyonu, Knee osteoarthritis, anti oxidant enzymes, lipid peroxidation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
69 ÖZET Diz osteoartriti en sık görülen dejeneratif eklem hastalığıdır. Bu çalışmanın amacı artroskopi ve intra artiküler hyaluronan tedavisinin anti-oksidan enzim aktivitesi ve lipid peroksidasyonu ile ilişkisini incelemektir. Diz ağrısı sebebiyle başvurarak, ACR kriterlerine göre diz osteoartriti tanısı konulan 60 hasta rasgele 4 gruba ayrıldı ve tüm hastalara cerrahi artroskopi uygulandı.Birinci gruptaki 15 hastaya birer hafta arayla 3 kez hylan G-F 20 intraartiküler uygulandı. İkinci gruptaki 15 hastaya birer hafta arayla 3 kez hylan G-F 20 ile birlikte günde tek doz 3 hafta 400 IU oral E vitamini uygulandı. Üçüncü gruptaki 15 hastaya ise artroskopi sonrası herhangi bir intraartiküler tedavi uygulanmayarak, bu grup kontrol grubu olarak kabul edildi. Dördüncü gruptaki 15 hastaya birer hafta arayla 5 kez Na-hyaluronat intraartiküler uygulandı. Hastalarda tedavi öncesi ve son enjeksiyonda 1 hafta sonra kan ve sinoviyal sıvı örnekleri alınarak kan örneklerinde süperoksit dismutaz, katalaz, glutatyon peroksidaz, sinoviyal sıvı örneklerinde süperoksit dismutaz ve glutatyon peroksidaz düzeyleri ölçüldü. Ayrıca hem kan hem de sinoviyal sıvıda lipid peroksidasyonu tayini için malondialdehit düzeyleri ölçüldü. Grupların hepsinde de, tedavi öncesi ve sonrası kan süperoksit dismutaz, katalaz, glutatyon peroksidaz, malondialdehit ve sinoviyal sıvı süperoksit dismutaz, glutatyon peroksidaz seviyelerinde anlamlı bir değişiklik olmazken, artroskopi ve intraartiküler hyaluronan tedavisi uygulanan üç grupta da sinoviyal sıvıda malondialdehit seviyelerinin, tedavi sonrasında, tedavi öncesine göre anlamlı derecede azaldığı görüldü. Sadece artroskopi tedavisi uygulanan grupta ise tedavinin sinoviyal sıvı malondialdehit seviyelerini etkilemediği görüldü. Sonuç: Diz osteoartritinde artroskopi sonrası intraartiküler hyaluronan tedavisi sinoviyal sıvıda lipid peroksidasyonunu azaltır.
Özet (Çeviri)
70 SUMMARY Knee osteoarthritis the most common degenerative joint disease. The aim of this study is to search the relation of arthroscopy and intraarticular hyaluronan therapies with anti oxidant enzyme activities and lipid peroxidation. 60 patients with knee pain are diagnosed as knee osteoarthritisis according to ACR criterias and randomly divided into 4 groups. Intraarticular Hylan G-F 20 treatment is given to the 15 patients at the first group for 3 weeks. Intraarticular Hylan G-F 20 treatment, with oral vitamine E, is given to the 15 patients at the second group for 3 weeks. No extra treatment is given to the 15 patients at the third group and regarded as controls. Intraarticuler Na-hyaluronat treatment is given to the 15 patients at the fourth group for 5 weeks. In all the patients, blood superoxide dismutase, catalase, glutathion peroxidase levels, synovial fluid superoxide dismutase ve glutathion peroxidase levels are detected. Also, both blood and synovial fluid malondialdehide levels are detected to determine lipid peroxidation before and after the treatment. There was no significant change in blood superoxide dismutase, catalase, glutathion peroxidase levels, synovial fluid superoxide dismutase ve glutathion peroxidase levels in all the groups, there was significant change at malondialdehide levels in synovial fluid of the three groups treated both with arthroscopy and intraarticular hyaluronan therapy. The malondialdehide level in synovial fluid of the group treated only with arthroscopy was not affected with the treatment. Conclusion: In knee osteoarthritis, intraarticular hyaluronan therapy after arthroscopy decreases lipid peroxidation in synovial fluid.