Glioblastoma multiformeli olgularda total rezeksiyon sonrası uygulanan kemoterapinin etkileri
  1. Tez No: 171817
  2. Yazar: ENİS KURUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FAHRETTİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Glioblastoma multiforme, temozolomide, fotemustine V
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Glioblastoma multiforme ve anaplastik gliomalar (anaplastik astrositoma, anaplastik oligodendroglioma ve anaplastik oligoastrositoma), en sık ortaya çıkan ve infiltratif olan primer beyin tümörleridir. En agresif glioma olan glioblastoma multiforme hastalarında sıklıkla, tanıyı izleyen ilk yıl içerisinde hastalıkta progresyon ve ölüm gözlenir. Primer beyin tümörlerinin tedavisinde karşılaştığımız zorluklar, hastanın yaşam kalitesini düşürmeden bütünsel sağkalımın uzatılması ve semptomların giderilmesi çabasından kaynaklanmaktadır. Bu çalışmada Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalında Mayıs 2003 - Ağustos 2005 tarihleri arasında öpere edilen 120 yüksek evreli glial tümörlü hastadan gross total rezeksiyon yapılabilen ve anlatılan tedavi protokolleri arasından uygulanabilirliği kolay olması nedeniyle kemoterapiyi kabul edip radyoterapi uygulanmasını kabul etmeyen ve bilgilendirilmiş onam formları alınan 27 olguyu prospektif olarak inceledik. Tüm hastaların histolojik tanıları glioblastoma multiformedir. Fotemustine kullandığımız hastalarda ciddi yan etkiler gözlenmiş olup, bu nedenle fotemustine kemoterapisi sonlandırılıp, temozolomide kemoterapisi uygulandı. Temozolomide tedavisi kullandığımız 20 primer glioblastomalı hastada, toplam ortalama progresyonsuz yaşam süresi 7.95 ay, toplam ortalama yaşam süresi 9.55 ay olarak tespit edilmiştir. Temozolomide uygulanabilirliği kolay, hastanede yatış gerektirmeyen, yan etki insidansı düşük bir kemoteropotik ilaçtır. Yaptığımız çalışmada temozolomidin yaşam süresi üzerine belirgin etkisi saptanmamıştır. Literatürler incelendiğinde çalışmamız sadece radyoterapi uygulanan hastalardan yaşam süresinin daha fazla ve yaşam kalitesinin daha iyi olduğunu göstermektedir. Etkinliğin belirlenmesi için daha geniş serilerde daha uzun süreli çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Glioblastoma multiforme ve anaplastic glioma's (anaplastic astrocytoma, anaplastic oligodendroglioma ve anaplastic oligoastrocytoma) are the most frequently occuring primary brain tumors which are infiltrative, in patients with glioblastoma multiforme, (glioblastoma multiforme is the most aggressive glioma), progression in disease and finally death are observed frequently in the year following the diagnosis. The difficulties we encounter in the treatment of primary brain tumours issue from the efforts to extend the entire vitality, to reduce and end the symptoms without decreasing the quality of life of the patient. In this study, we examined 27 patients from the 120 patients with high level of glial tumor who were operated at Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine, Department of Neurosurgery between May 2003 - August 2005. These 27 patients had been apllied gross total resection and informed about treatment alternatives (approval forms are supplied) and choosed chemotherapy instead of radiotherapy, because of easy practice, prospectively. The histological diagnosis of the all patients are glioblastoma multiforme. Serious side effects are noted in patients that used Fotemustine. As a result, we stopped the fotemustine chemotherapy and started temozolomide chemotherapy. In 20 patients with primary glioblastoma who used Temozolomide, the average life period without progression and average overall life period are recorded as 7.95 and 9.55 respectively. Temozolomide is a chemotherapeautic with a low incidence of side effects which can be applied easily and needn't hospitalized, in our studies, we determined that temozolomide has an obvious effect on life period. When we check the literature, it is seen that patients in our study have better life period and life quality than the patients who have been applied only radiotherapy. To determine the effect, long-term studies in larger series are required. Keywords : Glioblastoma multiforme, temozolomide, fotemustine VI