Comparison of design specifications for seismically isolated buildings
Sismik izolasyonlu binalar için dizayn şartnamelerinin kıyaslanması
- Tez No: 172264
- Danışmanlar: DOÇ.DR. UĞURHAN AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sismik İzolasyon, Taban İzolasyonu, Depreme Dayanıklı Yapı Dizaynı, Sismik Koruyucu Sistemler vıı, Seismic Isolation, Base Isolation, Earthquake Resistant Design, Seismic Protective Systems
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
öz SİSMİK İZOLASYONLU BİNALAR İÇİN DİZAYN ŞARTNAMELERİNİN KIYASLANMASI Acar, Emre Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Uğurhan Akyüz Şubat 2006, 103 sayfa Bu çalışma sismik taban izolasyon sistemlerinin dizayn prosedürü hakkında bilgi sunmaktadır. Taban izolasyonunun yapının davranışı üzerindeki etldsinin net bir biçimde anlaşılabilmesi amacıyla, izole edilmiş yapıların sismik davramşlarının analizi; ve çeşitli izalatör tiplerinin tartışması bu çalışmada mevcuttur. Sismik izolasyon esasen yapıyı ve içindekileri hasar verici potansiyel depremin neden olduğu yer hareketlerinden ayrıştıran mekanizmaların yerleştirilmesinden oluşur. Bu ayrıştırma yeterli miktarda sönümlenme ile birlikte sistemin yatay esnekliğinin arttırılması ile gerçekleştirilir. İzolatörler tüm yapının doğal periyodunu yükseltir ve dolayısıyla deprem kaynaklı titreşimlere cevaben yapıda oluşan ivmelenme azalır. Periyottaki bu artış, sönümlenme ile birlikte, depremin etkisini vıfarkedilir bir biçimde azaltır; yani yapıya ve bileşenlerine daha az yıkıcı kuvvetler ve deformasyonlar etki eder. Bu çalışmada kullanılan anahtar referanslar FEMA ve IBC2000 kodlarının yapıların sismik izolasyonu ile ilgili bölümleridir. Bu çalışmada bu kodlar elastomer mesnetlerin örnek dizaynında kullanılmıştır. Bunun yanısıra yer hareketi esnasında üstyapıda oluşan dizayn yükleri belirlenmiş ve kodların 'derecelendirme faktörü' kavramına olan farklı yaklaşımları bu açıdan kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF DESIGN SPECIFICATIONS FOR SEISMICALLY ISOLATED BUILDINGS Acar, Emre M. Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Uğurhan Akyüz February 2006, 103 pages This study presents information on the design procedure of seismic base isolation systems. Analysis of the seismic responses of isolated structures, which is oriented to give a clear understanding of the effect of base isolation on the nature of the structure; and discussion of various isolator types are involved in this work. Seismic isolation consists essentially of the installation of mechanisms, which decouple the structure, and its contents, from potentially damaging earthquake induced ground motions. This decoupling is achieved by increasing the horizontal flexibility of the system, together with providing appropriate damping. The isolator increases the natural period of the overall structure and hence decreases its acceleration response to earthquake-generated vibrations. This increase in period, IVtogether with damping, can reduce the effect of the earthquakes, so that smaller loads and deformations are imposed on the structure and its components. The key references that are used in this study are the related chapters of FEMA and IBC2000 codes for seismic isolated structures. In this work, these codes are used for the design examples of elastomeric bearings. Furthermore, the internal forces develop in the superstructure during a ground motion is determined; and the different approaches defined by the codes towards the 'scaling factor' concept is compared in this perspective.