Organic architecture and Frank Lloyd Wright in Turkey within the fremework of house design
Konut tasarımı boyunca Türkiye'de organik mimarlık ve Frank Lloyd Wright
- Tez No: 172291
- Danışmanlar: DR. TUGYAN AYTAÇ DURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Organik Mimarlık, Frank Lloyd Wright, mekan, Yöresel ve Yerel Türk mimarlığı ve çağdaş Türk mimarlığı, konut tasarımı ve doğa. vıı, Organic Architecture, Frank Lloyd Wright, space, Vernacular and Local Turkish Architecture, Contemporary Turkish Architecture, house design and nature
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
oz KONUT TASARIMI BOYUNCA TÜRKİYE'DE ORGANİK MİMARLIK ve FRANK LLOYD WRIGHT Sönmez, Filiz Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez yöneticisi: Inst.Dr. Tuğyan Aytaç Dural Ocak 2006, 148 sayfa Doğa birçok mimar için esin kaynağı olmuştur. Bu mimarlardan birisi de Frank Lloyd Wright' tır. 20. yüzyılın başlarında, Wright doğayı ve doğanın gizli yönlerini organik mimarlık diye adlandırdığı fikrinde ortaya koyarak mimari tasarım ilkelerini yeniden yorumladı. Bu tez Türkiye'deki yöresel ve yerel mimarinin daima doğaya karşı büyük bir yakınlığı olduğu gerçeğinin de farkında olarak, Wright'm organik mimari fikrinin Türkiye'deki ürünlerini tartışmayı amaçlamaktadır. Türk mimarlık alanında Wright ve organik mimarlığının tanınmasından sonraki gelişmeler, mimari örneklere ek olarak konferanslar, sergiler, yarışmalar ve önemli tartışmalara referans verilerek araştırılmaktadır. Buna ek olarak, çalışma boyunca Türkiye'de modemizmle ilgili tartışmalara, organik mimarlığın farklı kavranması da dikkate alınarak, değinilmektedir. Çünkü organik mimarlığın anlamı ve yorumlanması Amerika ve Avrupa'dakinden farklıydı ve de bazı Türk mimarlar organik mimarlığı Wright'ın anlayışından farklı olarak algılamışlar ve onu sadece formal açıdan yorumlamışlardır. Wright'ın, katı, formal, simetrik kutu anlayışından akıcı mekana doğru dönüşen konut tasarımına yaklaşımı Türkiye'den yerel ve yöresel örnekler bağlamında tartışılmış ve Çağdaş Türk mimarları tarafından tasarlanan eserler Wright tarafından ortaya konulan tasarım ilkeleri ve özellikleri çerçevesinde vıseçilmiştir. Mekan kavramı, malzeme kullanımı, bina-çevre ilişkisi, işlevsel gereksinimler ve yapısal bileşenler Wright bağlamında çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“ORGANIC ARCHITECTURE”AND FRANK LLOYD WRIGHT IN TURKEY WITHIN THE FRAMEWORK OF HOUSE DESIGN Sönmez, Filiz M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Inst.Dr. Tuğyan Aytaç Dural January 2006, 148 pages Nature has been a source of inspiration for many architects, one of them being Frank Lloyd Wright. He re- interpreted the principles of architectural design by searching nature and uncovering its hidden dimensions to introduce his idea called organic architecture, at the onset of the twentieth century. This thesis aims to discuss the offspring of this idea in Turkey, with the awareness of the fact that the Turkish examples of Vernacular and Local architecture have always displayed great concern towards nature. The developments subsequent to the recognition of organic architecture and Wright in the Turkish Architectural arena are surveyed with reference to significant discussions, competitions, exhibitions, conferences as well as concrete examples of architectural practice. Throughout the study the discussions related to Modernism in Turkey are also referred to taking the misconception of organic architecture into consideration. Since the meaning of and the interpretations concerning organic architecture are different from those made in Europe and the USA, some Turkish architects have also conceived organic architecture different from Wright's understanding and interpreted it from a merely formal perspective. Wright's approach to 'house design', which transforms confined, formal, symmetrical boxes into flowing spaces, is focused in comparison to Vernacular IVand Local examples in Turkey, and the works designed by Contemporary Turkish architects are selected to investigate the application of the principles of design and characteristics introduced by Wright. The concept of space, use of material, relation of the building with its environment, functional requirements and constructional concerns are studied within this context.