3D animation for hand preshaping
El önşekillendirmesi için 3B animasyonu
  1. Tez No: 172290
  2. Yazar: MEHMET SONER GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. UĞUR HALICI, Y.DOÇ.DR. İLKAY ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Animation, Hand Preshaping, Real-Time, JAVA 3D
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
oz EL ÖNŞEKİLLENDİRMESİ İÇİN 3B ANİMASYONU Güler, Mehmet Soner Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Danışmam: Prof. Dr. Uğur Halıcı Tez Yardımcı Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. İlkay Ulusoy Mart 2006, 101 Sayfa İnsan eli, insan vücudunun, karmaşık ve anlamlı hareketler yapmakta yetenekli temel bir parçasıdır. Karmaşık yapısından dolayı el hareketlerinin animasyonu animatörler tarafından gerçekleştirilmesi zor bir problemdir. El hareketi üzerine yapılan birçok bilgisayar grafik araştırması, bilgisayar arayüzü ve işaret dili alanlarındaki uygulamalarda tutma, tutma önşekillendirmesi ve el jestlerine odaklanmıştır. Bununla birlikte daktilo kullanmak, müzik aleti çalmak vb. gibi birçok eğitim uygulamaları da bulunmaktadır. Bilgisayar grafiği bakış açısıyla bu uygulamalar elin gerçekçi animasyonu bakımından zordur. Bu tez; seçilen sanal bir nesnenin 3D el ile tutma önşekillendirmesi aktivitesinin gerçek zamanda animasyonunu amaçlamaktadır. İnsan elinin kinematiği, yapısı ve tutmanın geometrik kararlılık analizi üzerine yapılan araştırmalar bu tezdeki 3D tutma önşekillendirmesi animasyonu algoritması geliştirilmesi için motivasyon olmuştur. Geliştirdiğimiz algoritma iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm verilen küp, silindir veya küre gibi nesneler için parmak ucu konumlandırılması isteyen hassas tipli tutma önşekillendirmesiyle ilgilidir. Birinci bölüm sahnede bulunan sanal bir nesnenin vıbelirlenen parmak ucu noktalarından el hareketini gerçekleştiren, kinematiğe dayanan yordamsal bir yaklaşımla tamamlanır. ikinci bölüm nesne ve el arasında maksimum etkileşimi amaçlayan güçlü tutma önşekillendirmesi ile ilgilidir. Bu amaç için, el ve nesne arasındaki yüzeylerin etkileşimini bulmak için çarpışma belirleme algoritmasını geliştirdik. Geliştirilen kinematik temelli algoritma bu çalışmada hassas tutma önşekillendirme uygulaması için kullanılmasına rağmen, parmak uç noktalarının verildiği el animasyonuna gerek duyulan bir çok başka uygulamalarda da kullanılabilir. Anahtar Kelimeler : Animasyon, Elle Tutma Önşekillendirmesi, Gerçek Zamanlı, 3B JAVA vıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 3D ANIMATION FOR HAND PRESHAPING Güler, Mehmet Soner M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Uğur Halıcı Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. İlkay Ulusoy March 2006, 101 Pages The human hand is an essential part of human body, capable of making complex and expressive motions. Its complicated structure makes it a formidable challenge for animators to animate hand motions. Most computer graphics research on hand motion has focused on preshaping, preshaping and gestures with application to areas of human computer interaction and sign language. There are also a number of educational applications such as typing, playing of musical instruments etc. From a computer graphics standpoint, these applications are difficult in animation of hand. This thesis aims to animate 3D hand preshaping activity for a chosen virtual 3D object in real-time. Researches on human hand kinematics, structure and geometric stability analysis on preshaping are the main motivation for the algorithms developed in this thesis for animating 3D preshaping. The algorithm that we developed is made of two main parts. The first part is related with the precision type preshaping requiring the finger-tips positioning for a given object such as the cube, cylinder or sphere. First part is completed by procedural approach which is based on kinematics to generate the motion of the hand for the given virtual object at the determined finger-tip positions. IVSecond part related with the wrap type preshaping aims to have maximum interaction between hand and object. For this purpose, we have developed the collision detection algorithm to find intersection surfaces between hand and object. Even though developed algorithm based on the kinematics was used for the precision type preshaping application, it can also be used for many other applications requiring hand animation given the positions of finger tips.