Sigara dumanının, pasif sigara içici farelerde (Mus musculus), mitokondrial DNA üzerindeki oksidatif hasarının araştırılması; Bu hasarın önlenmesinde selenyum ve E vitaminin birlikte etkilerinin saptanması
The investigation of oxidative mtDNA damage created by cigarette smoke in passive smoker mice (Mus musculus; The effects of vitamin E and selenium to prevent of the damage
- Tez No: 172421
- Danışmanlar: PROF. DR. KAYAHAN FIŞKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Pasif içicilik, mitokondrial DNA, kantitatif PCR, kalp dokusu, E vitamini, selenyum, oksidatif hasar, passive smoking, mitochondrial DNA, quantitative PCR, heart tissue, vitamin E, selenium, oxidative damage
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Sigara Dumanının, Pasif Sigara içici Farelerde (Mus Musculus), Mitokondrial DNA Üzerindeki Oksidatif Hasarının Araştırılması; Bu Hasarın önlenmesinde Selenyum Ve E Vitamininin Birlikte Etkilerinin Saptanması Ayşe Gül AYHAN Doktora Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Kayahan FIŞKIN Haziran 2006, 52 Sayfa Sigara dumanındaki bazı mutajenler doğrudan veya oksidatif stres yaratmak suretiyle nükleer ve mitokondrial DNA'ya hasar verebilir. Bu çalışmada Mus musculus kalp dokusunda, sigara dumanının yarattığı oksidatif mtDNA hasarı ölçülmüş ve bu hasarın önlenmesinde, güçlü antioksidanlar olan E vitamini ve selenyumun olası etkileri araştırılmıştır. Bunun için kantitatif PCR metodu kullanılmıştır. Ölçülen parametreler relatif amplifikasyon ve mitokondrial DNA (mtDNA) miktarıdır. Her bir uygulama zamanı için (3 ve 5 ay) 6 grup oluşturulmuştur. Bu gruplar“sigara”,“sigara+Vit E”,“sigara+VitE+Se”,“sigara+Se”,“kontrol”,“Se+Vit E”dir. İlginç olarak 5 aylık uygulama gruplarında 3 aylık uygulama gruplarına göre,“sigara”grubu hariç, relatif amplifikasyon daha fazla bulunmuştur. Ayrıca mtDNA miktarı 5 aylık uygulama gruplarında daha düşüktür. mtDNA miktarı ve relatif amplifikasyon parametrelerinin her ikisi de 5 aylık“sigara”grubunda anlamlı derecede düşüktür. Verilerimize göre, mtDNA hasarının birikimi, hasarlı mtDNA'nın yok edilmesi ya da tamiri ile önlenmiş olabilir.
Özet (Çeviri)
The Investigation of Oxidative mtDNA Damage Created by Cigarette Smoke in Passive Smoker Mice (Mus musculus); The Effects of Vitamin E and Selenium to Prevent of the Damage Ayşe Gül AYHAN Ph.D. in Biology Adviser: Prof.Dr. Kayahan FIŞKIN June 2006, 52 Pages Some mutagens in cigarette smoke can damage nuclear and mitochondrial DNA directly or via creating the oxidative stress. Oxidative damage that created by cigarette smoke and possible protective effect of Vitamin E and selenium which are powerful antioxidants had been measured in the heart tissue of Mus musculus in this search. Quantitative PCR method had been used for measure damage and repair. The parameters that achieved are relative amplification and mtDNA amount. 6 groups were designed for each application time (3 and 5 months) as“smoke”,“smoke+Vit E”,“smoke+Vit E+Se”,“smoke+Se”,“control”,“Se+Vit E”. Interestingly, relative amplification were higher in 5 months application groups compared to 3 months application groups except“smoke”group. Furthermore mtDNA amount were lower in 5 months application groups. Both of mtDNA amount and relative amplification were significantly decreased in 5 months“smoke”group. Accumulation of mtDNA damage may be prevented by destroying or repairing of damaged mtDNA according to our data.