Değiştirilmiş toprak düzlemli tek yüzlü planar iletim hatları ve uygulamaları
Unıplanar transmission lines with modified ground plane and their applications
  1. Tez No: 172558
  2. Yazar: ÖZLEM AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN GÖRÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Koplanar dalga kılavuzları, değiştirilmiş toprak düzlemli yapılar, yavaş dalga yapılan, band geçiren filtre, band tutan filtre. m, Coplanar waveguides, structures with modified ground planes, slow-wave structures, bandpass filter, bandstop filter. IV
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET DEĞİŞTİRİLMİŞ TOPRAK DÜZLEMLİ TEK YÜZLÜ PLANAR İLETİM HATLARI VE UYGULAMALARI AKGUN, Özlem Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Adnan GÖRÜR Haziran 2006, 48 sayfa Bu yüksek lisans tez çalışmasında, ilk olarak mikrodalga devrelerinin tarihi gelişiminden bahsedilmiş ve mikrodalga rezonatörleri incelenmiştir. Daha sonra koplanar dalga kılavuzu (CPW) yapıları incelenmiş ve aralık analizi yapılmıştır. CPW rezonatörler kullamlarak oluşturulan değiştirilmiş toprak düzlemli tek yüzlü planar iletim hatları bir tam dalga elektromanyetik simulator (SONNET) yardımıyla tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Yeni yapıların rezonans frekansları bir vektör devre analizörü kullamlarak ölçülmüştür. Önerilen rezonatörlerin mikrodalga filtre uygulamalarında kullanılabileceği yeni tasarlanan band tutan ve band geçiren filtre devreleri yardımıyla gösterilmiştir. SONNET kullamlarak tasarlanan bu filtreler RT/Duroid taban üzerine imal edilmiş ve filtrelerin S-Parametreleri vektör devre analizörü kullanılarak ölçülmüştür. Simülasyon ve ölçüm sonuçlarının birbirleriyle iyi uyumlu olduğu gözlenmiştir. Bu tez çalışmasında önerilen yapıların en önemli avantajı yapılan işlemlerin koplanar dalga kılavuzunun toprak düzlemlerinde gerçekleştirilmesi nedeniyle ilave yüzey alam kdlanılmarnasıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY UNIPLANAR TRANSMISSION LINES WITH MODIFIED GROUND PLANE AND THEIR APPLICATIONS AKGÜN, Özlem Niğde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor : Prof. Dr. Adnan GÖRÜR June 2006, 48 pages In this master thesis study, firstly, historical development of microwave circuits has been mentioned and microwave resonators have been investigated. After that, coplanar waveguide (CPW) structures have been examined and analysis of a gap in CPW has been made. Uniplanar transmission lines with modified (or defected) ground planes employing CPW resonators have been designed using a full wave electromagnetic simulator (SONNET), and then realized. Resonance frequencies of the novel structures have been measured using a vector network analyzer. It has been shown that the proposed resonators can be used for microwave filter applications by means of the design of new bandstop and bandpass filter circuits. These filters designed using SONNET are realized on a RT/Duroid substrate and their S- Parameters are measured with a vector network analyzer. It has been observed that the simulated and measured results are in a good agreement with each other. The most important advantage of the structures proposed in this thesis is not to use the extra surface area because all processes have been realized in the ground planes of a coplanar waveguide.