Râşid (?-1310?-1892) ve dîvânı inceleme-tenkidli metin
The divan of Râshid (?-1310/?-1892) and a study-a critical text
  1. Tez No: 172906
  2. Yazar: KAMİLE ÇETİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELAMİ TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: 19. yy Klâsik Türk Şiiri, Râşid İbrahim, Dîvân, İnceleme - Tenkidli Metin, The Classical Turkish Literature of 19. Century, Rashid Ibrahim, Divan, Study-Critical Text
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 312
Özet
ÖZET RÂŞİD(?-1310/?-1892) VE DÎVÂNI İNCELEME-TENKİDLİ METİN Kamile ÇETİN Süleyman Demirel Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yüksek Lisans Tezi, 307 sayfa, Şubat, 2006 Danışman: Yrd. Doç. Dr. Selami TURAN Bu tezin amacı Klâsik Türk Şiiri'ne ait son dönem eserlerimizden biri olan Râşid Dîvânı'nın mukayeseli bir metotla yapılan ilmî neşrini ilim âlemine ve bilhassa Eski Türk Edebiyatı sahası uzmanlarının istifadesine sunmaktır. Diğer taraftan sadece metin neşri yapılmamış, şiirler, ele alınan konular, şâirin dil ve üslûbu gibi bakımlardan da oldukça geniş bir perspektifle inceleme konusu yapılmıştır. Bunun yanında kaynaklarda verilen bilgilerden ve şâirin eserlerinden yola çıkarak îbrâhim Râşid Efendi'nin ve eserlerinin Klâsik Türk Edebiyatı içindeki yerini ve önemini belirtme amacı da güdülmüştür. Böylece eser-devir-şâir ekseninde geçmiş kültür değerlerimizden biri olan Râşid Divânı ile günümüz dünyası arasında bir köprü kurulmaya çalışılmıştır. Bu çalışma için ilk olarak ilgili literatür taranarak eserin değişik kütüphanelerde bulunan nüshaları belirlenerek mikrofilmleri elde edilmiştir. İkinci olarak eldeki nüshalardan hareketle Râşid Divânı'nın tenkidli metni oluşturulmaya çalışılmış ve transkripli bir şekilde günümüz alfabesine aktarılmıştır. Son olarak da oluşturulan Divan metni çeşitli açılardan incelemeye tâbi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DIVAN OF RÂSHID(?-1310/?-1892) AND A STUDY- A CRITICAL TEXT Kamile ÇETİN The University of Süleyman Demirel, Deparment of Turkish Language and Literature Master Thesis, 307 pages, February, 2006 Advisor: Assist. Prof. Dr. Selami TURAN Purpose of this thesis which belongs to Classical Turkish Literature and last term's works Râshıd's Divan which comparing scientific publishing presents to the world of science, especially, the experts of Old Turkish Literature. On the other hand, only hadn't been done publishing of text, from lots of point of wievs of poetries, matters, the style and language of poet etc. is studied. However, aimed, which set out from the informations given in the sources and poet's works to point out of the importance and the situation of îbrahim Rashid and his works in the Classical Turkish Literature. Thus, in the axis of work-term-poet had been tried to build a bridge which is one of the worth of our past cultural with Rashid's Divan and today's world. Firstly for this thesis searched throughly connected with literature determined the manuscripts of Divan which is found in the different libraries and the microfilms of these manuscripts obtained. Secondly, all manuscripts were read and translated in today's alphabet with of the transcription of the text. Lastly, all manuscripts studied with comparing method and achieved the critical of the text.