Regmatojen retina dekolmanı tedavisinde skleral çökertme, pars plana vitrektomi ve pnömotik retinopeksi sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of scleral buckling, pars plana vitrectomy and pneumatic retinopexy in the management of primary rhegmatogenous retinal detachment
- Tez No: 267142
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ÖNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pars plana vitrektomi, Pnömotik retinopeksi, Skleral Çökertme, Yırtıklı retina dekolmanı, Pars plana vitrectomy, Pneumatic retinopexy, Scleral buckling, Rhegmatogenous retinal detachment
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Yırtıklı retina dekolmanı tedavisinde skleral çökertme (SÇ), pars plana vitrektomi (PPV) ve pnömotik retinopeksi (PR) cerrahilerinin sonuçlarını karşılaştırmayı planladık.Gereç ve Yöntem: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Kliniği Retina Biriminde Nisan 2006-Nisan 2010 tarihleri arasında regmatojen retina dekolmanı tanısı ile cerrahi tedavi yapılan olgular (101 olgu) çalışmaya dahil edildi. Olgular retrospektif olarak incelendi. Cerrahi operasyonun tekniğine göre; SÇ, PPV ve PR uygulanan olgular 3 gruba ayrıldı. Gruplar anatomik ve fonksiyonel başarı ile görülen komplikasyonlar açısından değerlendirildi.Bulgular: Ameliyat tarihinde olguların yaş ortalamaları SÇ grubundaki 51 hastada 51,1±18,2, PPV grubundaki 36 hastada 49,8±20,0, PR grubundaki 14 hastada ise 55,6±13,2 idi. Retina dekolmanı olguları ilişkili faktörlerine göre incelendiğinde miyopinin % 24,8, psödofakinin % 38,7, afakinin %4, travmanın % 12,7 oranında eşlik ettiği saptandı. Cerrahi öncesi en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri ortalamaları SÇ grubunda 1,90±0,77, PPV grubunda 2,25±0,58, PR grubunda ise 1,30±0,89 idi. Olguların dekolman süreleri bir gün ile bir yıl arasında değişmekteydi. Anatomik başarı oranları birinci cerrahi sonunda SÇ grubunda %52,9, PPV grubunda %80,6, PR grubunda ise %28,6 idi. Tekrarlayan cerrahiler sonunda anatomik başarı oranları SÇ grubunda %88,2, PPV grubunda %91,7, PR grubunda ise %92,9 idi. Fonksiyonel başarı oranları birinci cerrahiler sonunda SÇ grubunda %47,1, PPV grubunda %58,3, PR grubunda ise %28,6 idi. Tekrarlayan cerrahiler sonunda fonksiyonel başarı oranları SÇ grubunda %76,5, PPV grubunda %72,2, PR grubunda ise %57,1 idi. Olguların ameliyat sonrası takip süreleri değerlendirildiğinde SÇ grubunda 16,6 ± 14,3 ay, PPV grubunda 10,1 ± 7,5 ay, PR grubunda ise 11,7 ± 10,8 ay ortalama takip süreleri mevcut idi. Gruplardaki komplikasyon oranlarına bakıldığında SÇ ve PR gruplarında sırasıyla %47,1 ve %71,4 ile en sık görülen komplikasyon nüks RD iken, PPV grubunda %52,6 ile en sık görülen komplikasyon katarakt idi.Sonuç: Yırtıklı retina dekolmanı tedavisinde uygun cerrahi girişimin ve materyalin seçilip dikkatli bir biçimde operasyonun yapılması durumlarında yüz güldürücü sonuçlar alınabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: We aimed to compare the results of scleral buckling (SB), pars plana vitrectomy (PPV) and pneumatic retinopexy (PR) surgeries for the treatment of rhegmatogenous retinal detachment .Material and Methods: This study included cases (101 cases) who received surgical treatment because of primary rhegmatogenous retinal detachment in Erciyes University, Faculty of Medicine, Ophthalmology Department between April 2006 and April 2010. The cases were evaluated retrospectively and divided into three groups as SB, PPV and PR according to surgery techniques. The groups were evaluated for anatomical and functional success and encountered complications.Results: The mean age of the patients at the time of surgery was 51,1±18,2 in SB group, 49,8±20,0 in PPV group and 55,6±13,2 in PR group. When the cases were evaluated according to their related factors it was found that the ratio of myopia was 24,8 %, pseudophakia was 38,7 %, aphakia was 4 %, trauma was 12,7 % as an accompaning factor. The mean best corrected visual acuity (BCVA) before surgery was 1,9±0,77 in SB group, 2,25±0,58 in PPV group and 1,3±0,89 in PR group. The duration of the detachment in cases variated between a day and a year. Anatomic success rates after first surgeries were 52,9 % in SB, 80,6% in PPV, 28,6 % in PR group. Anatomic success rates after recurrent surgeries were 88.2 % in SB, 91.7 % in PPV, 92,9 % in PR group. Functional success rates after first surgeries were 47,1 % in SB, 58,3 % in PPV, 28,6 in PR group. Functional success rates after recurrent surgeries were 76,5 % in SB, 72,2 % in PPV, 57.1 % in PR group. Postoperative follow-up time was 16,6±14,3 months in SB group, 10,1±7,5 months in PPV group, and 11,7±10,8 in PR group. When we evaluate the frequency of complications, recurrence of retinal detachment was the most frequent complication in SB and PR groups with the rates of 47,1 and 71,4 respectively, the most frequent complication in PPV group was cataract with the rate of 52,6 %.Conclusion: In our opinion best results may be obtained when the appropriate surgical method was performed carefully with the use of appropriate material for the treatment of rhegmatogenous retinal detachment