Synthesis and characterization of ZSM-35
ZSM-35 sentezi ve karakterizasyonu
- Tez No: 173098
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN YÜCEL, PROF. DR. ALİ ÇULFAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: ZSM-35, Sentez, Pirolidin, Etilendiamin, Metanol Sorpsiyonu, ZSM-35, Synthesis, Pyrrolidine, Ethylenediamine, Methanol Sorption. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZ ZSM-35 SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Coşkun, Zuhal Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hayrettin Yücel Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Çulfaz Temmuz 2003, 102 sayfa Hidrotermal sentez yöntemleri kullanılarak, orta boyut gözenekli, yüksek silikalı, ferrierit yapısında bir zeolit olan ZSM-35 üretimi gerçekleştirilmiştir. ZSM-35, kompozisyonu 1.85 Na2O. A12O3. x SiO2. 592 H2O. 19.7 R olan sulu jelden üretilmiştir. Sentez parametreleri SİO2/A12C>3 oranı (10 < x < 25), kristalleşme sıcaklığı (150 °C < T < 225 °C), kristalleşme zamanı (O < t < 480 saat) ve organik şablon çeşitleridir (R: pirolidin ya da etilendiamin). ZSM-35, başlangıç kompozisyonundaki SiO2/Al2Os oranı 20 ve 25 olan, 177 °C de ve pirolidin kullanılarak yapılan deneylerde saf faz olarak elde edilmiştir. Daha sonra deneyler SİO2/A12C>3 oranı 20 alınarak, pirolidin ya daetilendiamin kullanılarak 150, 177, 200 ve 225 °C de yapılmıştır. ZSM-35 150, 177 ve 200 °C de her iki şablonla da tek faz olarak üretilmiştir. 225 °C de etilendiamin kullanılarak yapılan deneylerde ZSM-35 tek faz olarak elde edilmiştir. Aynı sıcaklıkta pirolidin kullanılarak yapılan deneylerde ZSM-35'in yanında az miktarda mordenit fazı bulunmuştur. 150, 177 ve 200 °C pirolidinle sentezlenen ZSM-35 kristallerinin 15-20 um büyüklüğünde küresel kristal yığınları şeklinde, büyüklüğü l um den küçük olan kristallilerden oluştuğu gözlemlenmiştir. Etilendiamin kullanılarak 150, 177, 200 ve 225 °C de sentezlenen zeolitlerin morfolojisi tabaka şeklinde kristallilerden oluşan küresel kristal yığınları şeklinde kendini göstermektedir. Pirolidinle üretilen ZSM-35'in metanol sorpsiyon kapasitesi 25 °C de ve relatif basınç P/Po = 0.5 te gözenek hacminin % 88.4'üne tekabül eden 0.1380 cm3/g olarak ölçülmüştür. O °C de yapılan deneylerde, pirolidinle üretilen örneğin etilendiaminle üretilen örneğe göre daha fazla metanol sorpsiyon kapasitesine sahip olduğu ölçülmüştür. Etilendiaminle üretilen ZSM-35 örneğinin metanol sorpsiyon kapasitesi O °C ve relatif basınç P/Po = 0.4 te gözenek hacminin % 87.3'üne tekabül eden 0.1363 cm3/g olarak ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF ZSM-35 Coşkun, Zuhal M.Sc, Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hayrettin Yücel Co-Supervisor: Prof. Dr. Ali Çulfaz July 2003, 102 pages ZSM-35, a medium pore size, high silica zeolite of ferrierite structure has been synthesized using hydrothermal methods. ZSM-35 was synthesized from an aqueous gel of composition 1.85 Na20. A1203. x Si02. 592 H20. 19.7 R. The parameters of the syntheses were Si02/Al203 ratio (10 < x < 25), crystallization temperature (150 °C < T < 225 °C), crystallization time (0 < t < 480 h) and the type of organic template (R: pyrrolidine or ethylenediamine). ZSM-35 was synthesized as pure phase from the experiments which were carried out with the batch composition having Si02/Al203 ratio of 20 and 25 at in177 °C, in presence of pyrrolidine. Then, the experiments were performed at SİO2/AI2O3 ratio of 20 with pyrrolidine or ethylenediamine at temperatures 150, 177, 200 and 225 °C. At temperatures 150, 177 and 200 °C, ZSM-35 synthesis was achieved as pure phase with both templates. In the experiments performed at 225 °C, ZSM-35 was synthesized with ethylenediamine as the only crystalline phase. In the synthesis carried out with pyrrolidine, there exist a minor mordenite phase along with ZSM-35. ZSM-35 crystals synthesized with pyrrolidine at 150, 177 and 200 °C were observed to be spherical crystal agglomerates of 15-20 u.m size with crystallites smaller than 1 jim. The morphology of the zeolites synthesized with ethylenediamine at temperatures 150, 177, 200 and 225 °C exhibits spherical crystal agglomerates composed of platelet crystallites. The methanol sorption capacity of ZSM-35 synthesized with pyrrolidine at 25 °C and at the relative pressure P/Po = 0.5 was 0.1380 cm3/g corresponding to 88.4 % the total pore volume. In the sorption experiments carried out at 0 °C, sample synthesized with pyrrolidine was measured to sorb methanol with higher capacity than the one synthesized with ethylenediamine. The methanol sorption capacity of ZSM-35 sample synthesized with ethylenediamine at 0 °C and at the relative pressure P/Po = 0.4 was measured as 0.1363 cm3/g corresponding to 87.3 % of the total pore volume.