Örtülü şiddet resimleri
Covered violence paintings
- Tez No: 173265
- Danışmanlar: Y.DOÇ. MUSTAFA SALİM AKTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, İdeoloji, İktidar, Kozmos, Başkaldırı
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Ill ÖZET SARIALİO?LU, Rahman Işık, Örtülü Şiddet Resimleri, Yüksek Lisans Eseri Raporu, Ankara, 2006. Yaşam, gördüğümüzün ya da bizlere söylenenin aksine şiddet ile yoğrulan ve bu şiddeti insan üzerinde kusan bir gerçeklik. İdeolojinin ve iktidarın bizlere sürekli söylediği gibi aydınlık bir çağdan uzaktayız. Örtülü Şiddet Resimleri, yaşamın görünmeyen diğer yüzünün görünür kılınmasını amaçlamaktadır. Yaşamın asıl yüzü olan şiddet, ideoloji tarafından sürekli gizlenen, üzeri örtünen bir gerçeklik. Örtülü Şiddet Resimleri' nde kendini örten şiddet açığa çıkarılmış ve bir nesnede görselleştirilmiştir. Bu nesne ölü hayvan kadavrasıdır. Kadavra, yaşamın asıl yüzünü, yani şiddeti kendinde taşıyabilen bir nesnedir. İnsan ise kadavranın altında acı çeken ve şiddet içeren gerçeklikle mücadele halindedir. Kendi içerisine gömülen insan, iktidara dönüşmemek için varoluşunda başkaldırıyı arar. Kadavranın ağır gövdesi ve bireyin yalnızlığı, dünyanın hep gizlenen trajik yüzünü yansıtmak içindir. Kadavra ve insan siyah fonda oluşturulmuştur. Çünkü siyah, henüz iktidar tarafından yazılmamış, daha doğrusu ideolojiye dönüşmemiş bir uzamdır. Özgürlük ancak böylesi bir uzamda gerçekleşebilir. Sanat, tarih boyunca sürekli gizlenen şiddeti sıklıkla dışavurmuştur. Yaşamın görünmeyen yüzünü, karmaşık gerçekliğini görünür kılan sanat, ontolojisinde yaşama karşı bir başkaldırıyı da taşır. İdeolojinin kozmosuna karşı bir kurgu olan sanat, insanın hayatı yeniden kurguladığı üçüncü gerçekliktir. Özgürlük, böylesi üçüncü bir gerçeklikte kurgulanabilir ancak.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT SARIALİO?LU, Rahman Işık, Covered Violence Paintings, The Report of Master of Arts Work. Ankara, 2006 Life is a reality that is kneaded with violence which vomited onto human in contrast to what human see or what said to human. Human is so far from age of light that claimed by ideology and power. Covered violence paintings aim to make observable other face of life. Violence as a real face of life is a reality that tried to be covered by ideology. Violence which is covered become visible and visualized by an object in covered violence paintings. This object is animal carcass. Carcass is an object that carries violence, real face of life. Human is suffering and struggling against reality that contains violence under the carcass. Human who lapsed in himself, search revolt which is in his existence not to be part of power. Heavy body of carcass and loneliness of individual are for reflecting tragic face of world. Carcass and human are formed in black background because black is a space that was not written or transformed to ideology by power. Freedom can only exist in such space. Art uncovered violence that covered continuously during the history. Art which visualized non visible and complex reality of life carries a revolt against life in its ontology. Art as a fiction against cosmos of ideology create a third reality in which human can form a new life. Freedom can only form in such third reality. KEY WORDS: Violence, Ideology, Power, Cosmos, Revolt