Elektronik veri tabanlarında maliyet-fayda analizi: Başkent Üniversitesi uygulaması
Cost-benefit analysis of electronic databases: The case of Başkent University library
- Tez No: 173316
- Danışmanlar: DOÇ.DR. EMİN KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Maliyet analizi, fayda analizi, maliyet-fayda analizi, bilgi merkezlerinde maliyet-fayda analizi, Cost analysis, benefit analysis, cost-benefit analysis. Cost-benefit analysis of information centers
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZET YALÇIN, Yusuf. Elektronik Veri Tabanlarında Maliyet-Fayda Analizi: Başkent Üniversitesi Uygulaması, Yüksek Lisans, Ankara, 2006. Kütüphane hizmetleri ve ürünleri kesin maddi maliyetler ve zaman gibi dolaylı maliyetlerinde yer aldığı ortak maliyetlere sahiptir. Özel bir ürün veya hizmeti elde etme ya da sağlama karan, kütüphane kullanıcılarına olan fayda ve maliyetlerin incelemesini gerektirmektedir. Maliyet etkinliği analizi için uygulanan tekniklerden biri de maliyet-fayda analizidir. Maliyet-fayda analizi bir ürün veya hizmeti önerme kârlarının veya potansiyel kârların analizini ve bunların, ürün veya hizmeti önerme maliyetleriyle karşılaştırılmasını içerir. Kütüphaneciler maliyet-fayda analizi çalışmalarının sonuçlarım, bütçe ve kütüphaneye gelen kaynakların verimliliklerini ölçmede kullanabilmektedir. Bu çalışma Başkent Üniversitesi Kütüphanesinin abone olduğu elektronik veri tabanlarından elde edilen faydaları ölçmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 2004-2005 yıllarında abone olunan veri tabanlarına ait abonelik maliyetleri ve abonelik dışı maliyetler tespit edilerek araştırma kapsamına dahil edilmiştir. Ayrıca faydanın daha iyi tanımlanabilmesi amacı ile basılı aboneliklere ilişkin verilerde çalışma kapsamına dahil edilmiştir. Araştırmanın hipotezleri ise:. Başkent Üniversitesi elektronik veri tabanı aboneliklerinin birim maliyeti basılı dergi aboneliklere oranla daha düşüktür.. Kullanım esaslarına göre maliyeti yüksek veri tabanları bulunmaktadır.. Maliyeti yüksek olan veri tabanlarının yerine alternatif veri tabanı aboneliklerinin yapılması ile birlikte bütçeden tasarruf sağlanacaktır. Yukarıda verilen hipotezler araştırmanın sonucunda doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT YALÇIN, Yusuf. Cost-benefit analysis of electronic databases: The Case of Başkent University Library, MA, Ankara, 2006. Library services and products involve direct material costs and indirect costs such as time costs. A buy decision for a private product or service necessitates an examination of the benefits and costs of this product or service for the library users. One of the methods for cost efficiency analysis is cost-benefit analysis. Cost-benefit analysis involves a comparative examination of the (actual and potential) benefits and cost of suggesting and implementing the product or service. Librarians may use the output of cost-benefit analysis in examining the efficiency of their budget and the sources acquired for the library. This study aims to measure the benefits that Başkent University gain from subscribing to electronic databases. To this particular aim costs of subscription for 2004 and 2005 have been identified and included in this study. Moreover, in order to define“benefits”, data concerning subscriptions to printed sources have been included in the study. The study asserts that. The unit cost of subscriptions to electronic databases is less than the unit cost of subscribing to printed material for the Başkent University.. There are no databases that has high usage costs.. It is possible to save from the budget by way of replacing relatively high cost databases with alternatives that has lower costs. Above mentioned hypothesies are approved according to the result of the research.