Güfti ve Gam-name'si (inceleme-metin)
Güfti and his Gam-name
  1. Tez No: 173937
  2. Yazar: ASUMAN BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN HORATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sergüzeşt-nâme, Sergüzeşt-nâme in Turkish Literature, Güftî, Gam- nâme
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Çalışma konumuz olan Gam-nâme H. 1066'da Güfti tarafından kaleme alınmıştır. Güftî'nin yaşamı boyunca kavuşmayı hayal ettiği ancak bir türlü umduğunu bulamadığı ihsan ve himmet arayışlarını anlattığı Gam-nâme' de şair aynı zamanda yaşadığı dönemin ileri gelenlerinin ilim sahiplerine ilgisizliğini eleştirmekte ve sık sık talihinden şikayet etmektedir. Sergüzeşt-nâme türündeki eser, mesnevi nazım şekli ile yazılmıştır. incelememizin ilk bölümünde sergüzeşt-nâme ve hasbihâl türündeki eserler üzerinde durulmuştur. Daha sonra Güftî'nin hayatı, eserleri ve edebî kişiliği açıklanmıştır. İnceleme bölümünde Gam-nâme' nin muhtevası, konusu, eserdeki beş hikâyenin yapısı, olay örgüsü, zaman, mekân unsurları, şahıs kadrosu, dil ve üslup özellikleri incelenmiştir. Metin bölümünde eserin transkripsiyonlu metni verilmiştir. Çalışmamızın sonunda ise yararlandığımız kaynaklar belirtilmiştir.Anahtar Sözcükleri Sergüzeşt-nâme, Türk Edebiyatında Sergüzeşt-nâme, Güftî, Gam-nâme.
Özet (Çeviri)
Our subject matter was written by Güftî in 1066 A.D. During his life Güftî has dreamed for reaching goodness and help but he never founded what he had expected. Also in Gam-nâme he is criticizing about the notables lack of interest towards scholars. And he often complains about his fate. The product is written in prose of mesnevi. In the first part of the analysis the products written in sergüzeşt- nâme and hasbihâl focused on. Later; Güftî' s life, his product and his literary personality explained. In analysis part Gam-nâme's contents, subject the structure of five stories in the product, sequence of events, time, place components, person staff, language and style features were analysized. In text part the product's text with transcription is given. The written sources which we benefit from given at the end of our study.