Edebiyat sinema bağlamında Fikrimin İnce Gülü ve Sarı Mersedes
Within the framework of cinema and literature Fikrimin İnce Gülü and Sarı Mercedes
  1. Tez No: 173991
  2. Yazar: ÖZLEM AKKAYMAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ABİDE DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Adalet Ağaoğlu, roman, Fikrimin İnce Gülü, sinema, yönetmen, Sarı Mercedes, Adalet Ağaoğlu, novel, Fikrimin İnce Gülü (Thin Rose of My Mind), cinema, director, San Mercedes (Yellow Mercedes)
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
“Edebiyat - Sinema Bağlamında Fikrimin İnce Gülü ve Sarı Mercedes”başlıklı bu tez giriş ve sonuç kısımları hariç üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Fikrimin İnce Gülü romanının incelenmesi, ikinci bölümde Sarı Mercedes filminin çözümlenmesi yapılmış, üçüncü bölümde ise film ve roman arasındaki farklılıklar belirtilmiştir. Tezin giriş kısmında Adalet Ağaoğlu'nun hayatı, edebi kişiliği ve eserleri tanıtılmıştır. Birinci bölümde roman,“Öykü, Kişiler ve Olay Örgüsü”başlıkları altında incelenmiştir.“Öykü”de romandaki olaylar,“Kişiler”de romandaki tek yönlü ve çok yönlü kişilerin incelenmesi,“Olay Örgüsü”nde ise romandaki olayların neden-sonuç ilişkilerine göre değerlendirilmesi yapılarak romanın incelenmesi tamamlanmıştır. İkinci bölümde Nijat Özön'ün Sinema Sanatı adlı kitabı temel alınarak Sarı Mercedes filminin çözümlemesi yapılmıştır. Bu bölüm“Teknik Bilgiler, Filmin Bölümlerinin Listesi, Dramatik Çözümleme ve Sinematografik Çözümleme”başlıklarından meydana gelir.“Teknik Bilgiler”de; filmin yönetmeni, oyuncuları, yapım yılı, türü gibi teknik bilgiler verilir.“Filmin Bölümlerinin Listesi”nde; filmdeki her bir karenin tespiti yapılmıştır.“Dramatik ve Sinematografik Çözümleme”kısımlarında da senaryonun kuruluşu, diyalog ve monologlar, kişiler, çevre, görüntü ve çekimler, dekor ve kostümler, aydınlatma-ışık, ses ve müzik açısından film incelenmiştir.“Film ve Roman Arasındaki Farklılıklar”adını taşıyan üçüncü bölümde filmde olmayan ve filmde olup romanda olmayan bölümler zaman sırasına göre tespit edilmiştir. Sonuçta ise iki ayrı sanat dalının ürünü olan film ve romanın değerlendirilmesi yapılmış; tezin hazırlanmasında yararlanılan kitap ve makalelerin künye bilgileri kaynakçada verilerek tez tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis entitled“Fikrimin ince Gülü ve Sarı Mercedes (The Thin Rose of My Mind and the Yellow Mercedes) in the Context of Literature and Cinema”is composed of three chapters other than the Introduction and Conclusion parts. In the first chapter the examination of the Novel named“Fikrimin ince Gülü (The Thin Rose of my Mind)”is made, in the second chapter analysis of the film named“San Mercedes (Yellow Mercedes)”is made and in the third chapter the differences between the novel and film is specified. In the introduction part of the thesis, the life, literary character and Works of Adalet Ağaoğlu are introduced. The novel is examined under the titles of“The Story, Characters and Events Plot”in the first chapter. Under the title of“The Story”the events of the novel, under the title of“The Characters”the examination of the one-sided and many sided characters of the novel, and in the“Events Plot”the assessment of the event of the novel in the light of the casualty relations are made and the examination of the novel is completed. In the second chapter; the analysis of the film named“San Mercedes (Yellow Mercedes)”is made on the basis of the book of the Nijat Özön titled“Cinema Art”. This chapter is composed of the titles of“Technical Information, List of the Episodes of the Film, Dramatic Analysis and Cinematographic Analysis”. Under the title of“Technical Information”technical information like the director, actors, production date and type of the film are given. Under the title of the“List of the Episodes of the Film”; fixing of all the pictures of the film is made. Under the title of the“Dramatic and Cinematographic Analysis”; the film is examined from the point of view of establishing of the scenario, dialogs and monologs, characters, environment, image and takes, set and costumes, stage lighting, sound an music. In the third chapter titled“Differences Between the Film and Novel”; the episodes which are found in only the film or in the novel are detected chronogically. And in the conclusion; the film and the novel that are products of two different art branch are assessed and by listing the reference books and articles in the bibliography the thesis is completed.