'e-grafik.net' Elektronik dergi tasarımı
'e-grafik.net' Electronic journal design
  1. Tez No: 174913
  2. Yazar: YUSUF KEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. HASİP PEKTAŞ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Electronic Publishing, Web Design Principles, Graphic Design, Layout, Typography, Color
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Elektronik yayın aracı olan web siteleri incelendiğinde, grafik tasanın sorunlarının ağırlıklı olarak, salt yazılım bilgisine dayanarak tasarım yapmaya çalışan kişilerce yapılmış ürünlerde olduğu gözlemlenmiştir. Web sitesi tasarımında, etkili bir içerik sunumu için, yazılım mühendisleri kadar grafik tasarımcıların da önemli bir yeri vardır. Nitelikli bir web sitesi için, içerik sağlayıcılarına, etkileşim için yazılımcılara, estetik nitelik ve işlevsellik için de alanında yetkin grafik tasarımcılara gereksinim vardır. Bu bağlamda tasarımcı ve e-dergi yayıncılığı ile uğraşanlara katkı sağlaması amacıyla tez çalışmasının konusu“”e-grafik.net“ Elektronik Dergi Tasannu”olarak belirlenmiştir.“”e-grafik.net“ Elektronik Dergi Tasannu”konulu bu çalışmanın birinci bölümünde;“Elektronik Yayıncılık”başlığı altında, elektronik yayıncılığın gelişimi, olumlu- olumsuz yönleri, e-yayın araçlan (e-kitaplar, e-posta yayıncılığı, e-bülten yayıncılığı, e-dergiler...) ve akademik e-dergi yayıncılığı hakkında bilgi verilmiştir. İyi bir web sitesini oluşturan bileşenler; estetik nitelik, işlevsellik ve kullanım kolayhğı denebilir. Bu nedenle ikinci bölümde; web sayfalarında okunurluk, dolaşım, kullanırhk, aradığım kolay bulabilme, hızlı indirilebilirlik ve erişilebilirlik başhklan altında, işlevsellik ve kullanım kolayhğı hakkında bilgiler verilmiştir. Aynca aynı bölümde e-yayınlann estetik yönünü belirleyen web tasarım ilkelerine değinilmiştir. Web sayfalan incelendiğinde karşılaşılan temel grafik tasarım sorunlan; layout (düzenleme) ve layout'larda tipografi, renk, görüntü ile çoklu ortam araçlarının kullanımıdır. Bundan dolayı üçüncü bölümde; web sayfasının düzenlenmesine yönelik kuramsal bilgilerin yanı sıra iyi bir layout için yaşamsal önem taşıyan tipografi, renk, görüntü ve çoklu ortam araçlarının kullanım biçimleri ve sorunlanyla ilgili bilgiler aktarılmıştır. Dördüncü bölümde; uygulama çalışmasının örneğini oluşturabilmek için, yurt içinden ve dışından. seçilen dört akademik derginin web sitesi; düzenleme, tipografi, renk, görüntü, dolaşım ve erişilebilirlik açısından irdelenip sorunlar belirlenmeye çalışılmıştır. Bilgiye erişim, kolay kullanım-dolaşım, estetik değer ve rahat okunurluk gibi işlevsellik ve nitelikle ilgili ölçütler tasarım kurallarına uyuldukça oluşur. Son bölümde ise bu savı destekleyici nitelikte tasarlanan“e-grafik.net”elektronik grafik tasarım dergisinin tasarım süreci ve çözümlemesi yapılarak; iyi bir web sitesi tasannu için yöntemler belirlenmeye çalışılmıştır. Anahtar Sözcükler Elektronik Yayıncılık, Web Tasarım İlkeleri, Grafik Tasarım, Layout, Tipografi, Renk
Özet (Çeviri)
As a result of the analysis of the web pages used as a means of electronic publishing, it is seen that serious designing problems have been mostly observed in the pages created by people who make webpage designs through their software knowledge. For an effective presentation of the content in a web-page design, not only the software engineers but also the graphic designers have an important position. For a well-designed web page, there is need for an editorial group, software experts and for qualified graphic designers for the aesthetic functionality and purpose. In this respect, the subject of this study is determined as“e-grafik.net”The Design of an Electronic Journal“ as a contribution for designers and people involved in e-magazine publishing. In the first part of this study named as ”e-grafik.net“ The Design of an Electronic Journal”, the information about the development of electronic publishing, the pros and cons of it, the medium of e-publication such as e-books, e- publications such as e-bulletins, e-magazines and academic e-journals have been given under the title of“Electronic Publishing”. It can be said that the essentials that form a well- designed web site are the quality of aesthetic, functionality and the ease of usage. For this reason; in the second part, the information about functionality and the ease of usage have been given under the titles of the readability of web pages, the navigation, the usability, finding easily what is being searched, quick download and the accessibility. Furthermore, the principles of web-design which set the aesthetic aspect of e- publishing have been mentioned in the same part. In the examination of the web pages, it is seen that the layout, the typography of layout, colour, image and the usage of multimedia emerge as the basic problems of the graphic design. Hence; in the third part, in addition to the theoretical knowledge related to the web page design, the information about the method of usage and the problems of typography, which is vitally important for a well- designed layout, colour, image and the usage of multimedia has been pointed out. In the fourth part, in order to form the model of applied study, the web sites of both domestic and foreign four academic magazines have been chosen and examined from the aspects of layout, typography, colour, image, navigation and accessibility, and then; the problems have been tried to determined.The criterion such as the accessibility of information, the ease of usage and navigation, the aesthetic value and the ease of readability are formed by following the rules of design. In the last part, through the analysis and designing process of“e-grafik.net”, the electronic journal of graphic design aimed as a support for the thesis of this study, the methods have been determined in order to create a well- designed web site