Özofagus kanserlerinde perioperatif morbidite ve mortaliteyi etkileyen faktörler
Factors affecting perioperative morbidity and mortality in esophageal cancers
  1. Tez No: 175211
  2. Yazar: MERTAY BORAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKER ÖKTEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mortalite, Özofagus kanseri, Özofajektomi, Postoperatif komplikasyonlar 71, Mortality, Esophageal cancer, Esophagectomy, Postoperative complications 72
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Özofagus Kanserlerinde Perioperatif Morbidite ve Mortaliteyi Etkileyen Faktörler Giriş: Cerrahi teknikler, postoperatif yoğun bakım takibinde ve preoperatif risk değerlendirilmesindeki önemli ilerlemeler olmasına rağmen özofagus kanseri rezeksiyonlan sonrasında morbidite ile mortalite oranlan hala yüksektir. Bu çalışma özofagus kanserinde perioperatif morbidite ve mortaliteye etki eden preoperatif, intraoperatif ve postoperatif faktörleri belirlemeyi amaçladı. Gereç ve Yöntem: Ocak 2000 ve Aralık 2006 yıllan arasında Ankara Üniversitesi Göğüs Cerrahisi bölümünde orta ve alt özofagus kanseri için özofajektomi uygulanmış 115 hasta retrospektif değerlendirildi. Pre-, intra- ve postoperatif ve tümör ile ilgili birkaç faktörün periopertif morbidite ve mortalite gelişiminde olan etkisi tek değişkenli ve çok değişkenli analiz kullanılarak değerlendirildi Bulgular: Çalışma 115 hastayı(yaş 59,3±11,6) içerdi. Teknik komplikasyon(TK), genel komplikasyon(GK) ve perioperatif mortalite(PM)oranı sırasıyla %24,3; 54,3 ve 14,3 idi. Tek değişkenli analizlerde TK sigara kullanımı, sigara kullanım durumu, FEVİ %'si, cerrahi teknik, tümör grade'i, GK ve GK sayısı ile ilişkiliydi. Çok değişkenli analizler sigaranın TK için bağımsız bir risk faktörü olduğunu gösterdi.GK'yı etkileyen faktörler ise tek değişkenli analizlerde sigara kullanımı, sigara kullanım durumu, cerrahi teknik, rezeksiyon şekli, cerrahi girişim tarafı, postoperatif transfüzyon, TK, TK sayısı, tümör grade'i, anastomoz yeri ve postoperatif TPN idi. Çok değişkenli analizler postoperatif transfüzyon ve teknik komplikasyonlann GK için bağımsız risk faktörü olduğunu gösterdi. Tek değişkenli analizlerde PM için belirleyici faktörler ise sigara kullanımı, diabetus mellitus, rezeksiyon şekli, rekonstruksiyon organı, postoperatif transfüzyon, genel komplikasyon varlığı ve GK sayısı idi. Postoperatif transfüzyon PM için bağımsız belirleyiciydi. Sonuç: Postoperatif transfüzyon periopertaif mortalite ve genel komplikasyonlar için bağımsız risk faktörüydü. Sigara ise teknik komplikasyon için bağımsız belirleyici faktördü. Bu kanser için yapılacak prospektif ve kontollü çalışmalar sonuçlan daha güvenilir yapabilir
Özet (Çeviri)
SUMMARY Factors Affecting Perioperative Morbidity and Mortality in Esophageal Cancers Background: Despite the standardization of the operative technique, improvement of preoperative risk assessment, and postoperative intensive care management, surgical therapy for esophageal carcinoma continues to be associated with a high incidence of operative complications, and a high mortality rate. The present study was aimed to identify preoperative, intraoperative and postoperative factors that could potentially influence morbidity and mortality after esophagectomy for esophageal carcinoma. Methods: We analyzed retrospectively 115 patients who underwent esophagectomy for middle and lower third esophageal cancer at Ankara University Thoracic Surgery Department between January 2000 and December 2006. The influence of number of pre-, intra-, post-operative and tumor related risk factors on the development of perioperative morbidity and mortality were evaluated by univariate and multivariate analysis. Results: The cohort study included 115 (age 59,3±1 1,6) patients. Technical complication (TC), general complication(GC) and perioperative mortality(PM) rates were % 24,3 %54,3 and %14,3 respectively. Univariate analysis showed that following factors were predictors for TC: smoke, smoking status, FEV%, tecnique of operation, grade of tumor, GC and number of GC. Multivariate logistic regression analysis showed that smoking was significant predictor of TC. Predictors of GC based on univariate analysis included smoke, smoking status, tecnique of operation, type of resection, site of surgery, postoperative transfusion, TC, number of TC, grade of tumor, site of anastomosis and postoperative TPN. Multivariate risk analysis demonstrated that postoperative tranfusion and TC's were independent predictors of GC. Univariate analysis showed that following factors were predictors for PM: smoking status, dabetes mellitus, type of resection, conduit, postopertive transfusion, GC and number of GC. Postoperative transfusion was indipendent predictor of PM. Conclusion: Postopertaive transfusion was independent risk factor for GC and PM. Smoking was independent predictive factor for TC. A prospective, controlled studies could improve outcomes in this cancer.