İntraabdominal sepsis modelinde hydrophilic polyethylene glycol kullanımının karın içi adezyonları önleme üzerine etkileri
The effects of hydrophilic polyethylene glycol use to prevent intrabdominal adhesions at intraabdominal sepsis model
- Tez No: 175210
- Danışmanlar: PROF. DR. ATTİLA TÖRÜNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Peritoneal adezyonlar, intraabdominal Sepsis, Peritonit, Hydrophilic Polyethylene Glycol, Bioabsorbabl Bariyer. 37, Peritoneal Adhesions, Intra-abdominal Sepsis, Peritonitis, Hydrophilic Polyethylene Glycol, Bioabsorbable Barrier. 38
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
7. Özet: Intraabdominal Sepsis Modelinde“Hydrophılıc Polyethylene Glycol”Kullanımının Karın İçi Adezyonları Önleme Üzerine Etkileri Giriş: Postoperatif intra-abdominal adezyonlar, önemli bir morbidite ve mortalite sebebidir. Bu adezyonlar barsak obstrüksiyonu, kronik pelvik ağrı, infertilite ve artan sağlık harcamalarını kapsayan çeşitli medikal problemlere yol açar. Adezyon formasyonun önlenmesinde en etkili yol titiz cerrahi teknik olmasına rağmen yeterli değildir. Bu amaçla bir çok farmakolojik ajan kullanılmaktadır. Hydrophilic Polyethylene Glycol solüsyonunun cerrahi sonrası intra-abdominal adezyon oluşumunu engellediği çeşitli çalışmalarla gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı, bu ajanm septik peritonitte laparotomi sonrası adezyon gelişimine etkisini araştırmaktır. Materyal ve Metod: Çalışmada 250-350 gr ağırlığında Wistar-Albino ratlan kullanılmıştır. Dört gruba ayırdığımız 40 adet ratta yaptığımız çalışmada 1. gruba(Kontrol grubu) laparotomi ve Sham operasyonu, 2. gruba(Çekal ligasyon ve puncture grubu) laparotomi ve çekal ligasyon ve puncture, 3.gruba(Hydrophilic Polyethylene Glycol grubu) laparotomi, Sham operasyonu ve Hydrophilic Polyethylene Glycol, 4. gruba(Çekal ligasyon ve puncrure+ Hydrophilic Polyethylene Glycol) laparotomi, çekal ligasyon ve puncture ve Hydrophilic Polyethylene Glycol uygulandı, intra-abdominal sepsis, seçilen gruplarda çekumun 26 gauge'lik iğneyle delinmesi ile oluşturuldu. 10 gün sonra tüm hayvanlar sakrifiye edildi. Sonuçlar Nair ve Knightly'nin skorlama sistemlerine göre değerlendirildi. İstatistiki analiz Kruskal-Wallis Anova testiyle yapıldı. Sonuç: Sonuç olarak Hydrophilic Polyethylene Glycol'ün intraperitoneal kullanımı ile postoperatif intraperitoneal adezyon formasyonunu istatistiksel açıdan anlamlı bir şekilde azalttığı saptandı. Ayrıca mortalite ve keşi yeri enfeksiyonu gelişimini olumlu olarak etkilediği saptandı.
Özet (Çeviri)
8. Summary: The Effects of“Hydrophilic Polyethylene Glycol”Use to Prevent Intraabdominal Adhesions at Intraabdominal Sepsis Model Introduction: Postoperative intra-abdominal adhesions are important causes of morbidity and mortality. These adhesions create various medical problems including intestinal obstruction, chronic pelvic pain, infertility and increased health expenses. Although the most effective measure in the prevention of adhesion formation is delicate surgical technique, it is not solely sufficient. Therefore, several pharmacological agents are in use. Hydrophilic Polyethylene Glycol solution is proven to prevent intra-abdominal adhesions after surgery. The aim of this study is to determine the effectiveness of this agent on adhesion formation after laparotomy in septic peritonits. Material and Methods: Wistar-Albino rats weighting 250-350 gr were used in this study. 40 rats were grouped in four; group I(control) laparotomy and Sham operation, group II(CLP) laparotomy and CLP, group IÜ(Hydrophilic Polyethylene Glycol) laparotomy, Sham operation and Hydrophilic Polyethylene Glycol, group IV(CLP+ Hydrophilic Polyethylene Glycol) laparotomy, CLP and Hydrophilic Polyethylene Glycol. In selected groups, intra-abdominal sepsis was achieved by perforating the cecum with a 26 gauge needle. After 10 days, all animals were sacrificed. The results were evaluated according to score systems of Nair and Knightly. Kruskal-Wallis Anova test was used for statistical analyses. Results: In conclusion, the intraperitoneal administration of Hydrophilic Polyethylene Glycol has statistically significantly decreased the intraperitoneal adhesion formation. Additionally it has also been shown to reduce mortality and wound infection.