Kadınlarda cinsel davranış özellikleri ve bunların zaman boyunca değişimi (İzmir ilinde yapılmış ampirik-pskolojik bir araştırma)
  1. Tez No: 175323
  2. Yazar: SİBEL GÜRSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARŞALUYS KAYIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Otel, Yeniden Kullanım, Otel Olarak Yeniden Kullanım, Mekan, Mekansal Dönüşüm, Hotel, Adaptive Re-usage, Adaptive Re-usage As a Hotel, Space, Space Transformation
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Bu tez kapsamı içinde ele alınan araştırmanın konusu; yeniden kullanım bağlamında yapılara otel işlevinin verilmesi ve bu dönüşüm sürecinde mekansal oluşumların mevcut örnekler üzerinden analiz edilerek, sonuçların ortaya konmasıdır. Tez çalışması giriş bölümü ile birlikte yedi bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin çıkış noktasını oluşturan problemin genel tanımı bununla beraber tezin amacı, kapsamı ve yöntemi yer almaktadır. Birinci bölümde konunun ele alınışında önemli olan bazı tanım ve kavramların açıklamaları yapılmıştır. İkinci bölümde otel tarihçesi, tarih boyunca konaklama ve otelcilik sektörünü etkileyen otel kilometre taşları ve gelişmeler kronolojik olarak verilmiştir. Buna ek olarak, otel yapılarının değişim ve gelişimlerini daha iyi anlamamız için otel yapılarının tarihsel süreç içerisinde mekansal çeşitlenmesi incelenmiştir. Üçüncü bölümde otellerin mekansal oluşumu ile ilgili kriterler, gerekli mekan ve kullanım alanları araştırılmış, günümüz otel tasarımı için gerekli ön bilgiler sunulmuştur. Dördüncü bölümde ise yapıların yeniden kullanımı ile ilgili temel veriler incelenmiş, yeniden kullanım nedenleri belirtilerek, yararları maddeler halinde ortaya konmuştur. Daha sonra yeniden kullanım yöntemlerinde izlenecek yol için gerekli veriler ortaya konmuş, yeniden kullanım yöntemleri müdahale derecesine göre sınıflandırılmıştır. Ayrıca yeniden kullanım aşamasında tasarım açısından en uygun yaklaşımlar belirlenmiştir. Buna ek olarak yeniden kullanıma ilişkin kanun ve yönetmelikler ayrıca yeniden kullanımdaçıkabilecek sorunlar ekseninde araştırmalar yapılmış ve ülkemizde bu bağlamda yapılmış değişik örnekler sunulmuştur. Beşinci bölümde otel olarak yeniden kullanım sürecinde yapının seçimi için gereken ölçütlerden bahsedilmiş, seçilen yapının otel işlevine uygunluğu ile araştırma yapılıp örnekler üzerinde analizi yapılmıştır. Altıncı bölüm tezin bir bakıma sonucunu ortaya koyan alan çalışmasını içermektedir. Bu bölümde öncelikle mekan kavramı ve otel mekanlarına kavramsal yaklaşımlar ele alınmıştır. Ardından yapıların otel olarak yeniden kullanımlarında mekansal dönüşümlerin nasıl bir kurgusu olması gerektiği hakkında genel bir bilgi verilmiştir. Daha sonra çalışma, istanbul'dan seçilmiş örnekler olan Four Seasons Oteli, Sumahan Oteli ve Sofa Otel özelinde yapıların tanımlanması, otel işlevine uygunluğunun denetlenmesi ve otel olarak yeniden kullanım bağlamında mekansal dönüşümlerin değerlendirilmesi şeklinde yapılmıştır. Sonuç bölümünde yapılan araştırma ile ilgili bulgular ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This thesis is a research about transforming buildings into hotels in the context of adaptive reusing. Some buildings are analyzed and outcomes are discussed. This research consists of an introduction part and seven sections. The introduction part includes the definition of the basic problem, the aim, the content and the method of the thesis. In the first section some relevant definitions and concepts are explained. In the second section the short history of the hotel is given. Also the milestones of hotels that affect accommodation during the past and development of hotels are explained in chronological order. In addition varieties in spaces of hotel buildings during history have been examined in order to realize the changes and the developments. In the third part criteria about the space formation of hotels are investigated and the information for todays' hotel design is presented. In the fourth section basic data about adaptive reusing of the building are examined, reusing causes are determined and the advantages are defined as items. After that the data for the methods of adaptive reusing are defined and these methods are classified according to the interference degree. Furthermore the most suitable approaches for designing these buildings are clarified. In addition laws and regulation issues that are related to reusing and some possible problems are investigated with the aid of examples from our country.IV In the fifth section selective criteria for buildings which are reused as hotels are presented. Examples of selected buildings are analyzed in view of their adaptability to a hotel. The sixth section includes the field study. This section is about space concept and gives general information about how the spaces are transformed during adaptive reusing. Three hotels are selected in Istanbul: Four Seasons Hotel, Sumahan on the Water Hotel and Sofa Hotel. These buildings are first defined, and then checked whether they are functional as a hotel or not lastly how their spaces are transformed. In conclusion, the results of the research are explained.