An analysis of the thermal performance of METU staff housing units and calibration of their simulated model
ODTÜ öğretim elemanları lojmanlarındaki konutların ısıl performanslarının analizi ve simülasyon modelinin kalibrasyonu
  1. Tez No: 176709
  2. Yazar: MEDİHA ÖZLEM BAĞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SOOFİA T. ELİAS ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı Kabuğu, Isıl Performans, Binaların Enerji Simülasyonu, Kalibrasyon, Ecotect v.5.20, Building Envelope, Thermal Performance, Building Energy Simulation, Calibration, Ecotect v.5.20
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampusu içersinde yer alan öğretim görevlilerine ait evlerin ısı performansları incelenmiştir. Çalışma, insan etkisini dikkate almamak için boş evlerde gerçekleştirilmiştir. Çalışma sırasında yalnızca üç adet boş ev bulunduğu için, evlerin tesadüfi olarak seçildiği kabul edildi. İncelen evler üç katlı müstakil konutlardır ve yönlenimleri dışında tüm fiziksel özellikleri birbirleriyle aynıdır. Isı performanslarını değerlendirmek amacıyla evlerden ısı ve nem ölçümleri alınmıştır. Ölçümler, Ankara iklim verilerine göre kış aylarının en soğuk günlerinde alınmıştır. Ankara'da ısıtma için harcanan enerjinin soğutma için harcanandan daha fazla olmasından dolayı çalışma kış mevsimi ile sınırlandırılmıştır.Ölçümlerden alınan ısı ve nem grafikleri değerlendirilmiş ve evlerden bir tanesi Ecotect v.5.20 adlı simülasyon programı ile modellenmiştir. Simülasyon sıcaklık grafiklerinin binadan ölçülen sıcaklık grafiklerinden yaklaşık olarak 4 0C düşük olduğu gözlemlenmiştir. Bu farkın nedeni evlerde kullanılan malzemelerin ısısal değerlerinin tam olarak bilinememesidir. Simülasyon sıcaklık grafiklerinden kıyaslanabilir sonuçlar elde etmek için, malzemelerin ısısal özellikleri değiştirilerek, 6 adet kalibrasyon Ecotect v.5.20 ile gerçekleştirilmiştir.Sonuç olarak, yapı kabuğu malzemelerine ait U-değerlerinin artırılmasının, simülasyondan elde edilen sıcaklık grafiklerinde belirgin bir değişime yol açmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the thermal performance of residential units in the Middle East Technical University (METU) Campus, Ankara. The study was conducted on the unoccupied residential units to eliminate the occupant interventions. There were only three unoccupied residential units in the study period, hence sample was considered as randomly selected. Case study units were triplex row houses and all physical characteristics were identical apart from their orientations. The thermal performance of these three residential units was assessed by compiling data on temperature and relative humidity from a number of their rooms on certain days in January and February. The study was conducted in winter months, because heating loads are more significant than cooling loads for energy consumption in Ankara; the measurement period was determined according to the coldest days of the year.In this context, the temperature and humidity charts were evaluated and one of the units was simulated using the software tool Ecotect v.5.20. The simulation temperature charts demonstrate similar behavior and trends as the measured temperature; although, it was approximately 4 0C lower than the measured temperature. The possible reason for such a difference may be the precision of the material properties. Six different calibrations were tested by changing the thermal properties of the envelope materials to obtain comparable results with the measured temperature readings.Based on the calibrated model, it was found that an increase in the U-value of the envelope materials did not have a significant effect on the simulated temperature charts.