Classification of forest areas by K Nearest Neighbor Method: Case study, Antalya
Orman alanlarının K En Yakın Komşu Metodu?yla sınıflandırılması: Örnek çalışma, Antalya
- Tez No: 176740
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZUHAL AKYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: K En Yakın Komşu Metodu, Sınıflandırma, Orman, Doğruluk Analizi, Antalya, K-nearest neighbor method (KNN), Classification, Forest, Accuracy Assessment, Antalya
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Orman alanlarını haritalandırmak amacıyla kullanılmakta olan farklı uzaktan algılama metodları arasında, K En Yakın Komşu (KNN) kontrollü sınıflandırma metodu, bazı ülkelerde orman envanterlerini oluşturmak için gittikçe daha popüler hale gelmektedir. Bu çalışmada, KNN algoritmasının orman/orman olmayan/su katmanlaşması için kullanılabilirliği değerlendirilmiştir. Çalışma alanı olarak Antalya seçilmiştir. Kullanılan veriler, sırasıyla 1987 ve 2002 yıllarına ait Landsat TM and Landsat ETM uydu görüntüleri, SRTM 90 metre sayısal yükseklik modeli (SYM) ve 2003 yılına ait arazi kullanımı verisinden oluşmaktadır. KNN algoritmasının farklı modifikasyonları, K-katlı çapraz doğrulamanın bir türü olan Leave One Out ve hata matrislerinin kullanıldığı bilinen doğruluk analizleri ile değerlendirilmiştir. En iyi parametreler, 4., 3. ve 2. bandları kullanırken, Euclidean uzaklık ölçümü, ters uzaklık ağırlıkları, ve k değeri 14'e eşit olarak bulunmuştur. Bu parametrelerle, çapraz doğrulama hatası 0.009174 ve toplamdaki doğruluk yaklaşık %86'dir. Sonuçlar, Maksimum Benzerlik sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. KNN sonuçlarının, orman alanlarının haritalandırılması için pratik uygulanabilirliğine yetecek kadar doğru olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Among the various remote sensing methods that can be used to map forest areas, the K Nearest Neighbor (KNN) supervised classification method is becoming increasingly popular for creating forest inventories in some countries. In this study, the utility of the KNN algorithm is evaluated for forest/non-forest/water stratification. Antalya is selected as the study area. The data used are composed of Landsat TM and Landsat ETM satellite images, acquired in 1987 and 2002, respectively, SRTM 90 meters digital elevation model (DEM) and land use data from the year 2003. The accuracies of different modifications of the KNN algorithm are evaluated using Leave One Out, which is a special case of K-fold cross-validation, and traditional accuracy assessment using error matrices. The best parameters are found to be Euclidean distance metric, inverse distance weighting, and k equal to 14, while using bands 4, 3 and 2. With these parameters, the cross-validation error is 0.009174, and the overall accuracy is around 86%. The results are compared with those from the Maximum Likelihood algorithm. KNN results are found to be accurate enough for practical applicability of this method for mapping forest areas.