Development of a GIS-based monitoring and management system for underground mining safety
Yer altı madenciliği emniyetiyle ilgili coğrafi bilgi sistemleri tabanlı bir izleme ve işletme sisteminin geliştirilmesi
- Tez No: 176739
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ONUR KARSLIOĞLU, DR. NURAY DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Yeraltı Madenciliği Emiyeti, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Veritabanı İşletim Sistemleri, İlişkisel Veri Modeli, İnternet Tabanlı CBS, Acil Durum Güzargahı, Underground Mining Safety, Geographic Information System (GIS), Database Management Systems, Relational Data Model, Web-based GIS, Emergency Route
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Madencilikte iş güvenliği en önemli unsurlardan biridir. Bu nedenle yeraltı madenciliğinde emniyet ile ilgili mekansal ve meta verinin Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) oluşturularak idare edilmesi gerekli bir konudur. Bu çalışmanın amacı yeraltı madenciliği emniyetinde daha verimli olabilmek için, gerekli mekansal veri ve meta verilerin kullanımıyla bir CBS oluşturmaktır. Böyle bir sistem sürekli risk tahmini ve tehlike anında acil durum uygulanabilirliğine hizmet edebilecektir. Güvenlik kavramı üç temel unsuru barındırmalıdır. Bunlar, (i) emniyet; (ii) gözetim ve bakım; (iii) olağanüstü durumdur.Uygulama internet tabanlı coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak yapılmıştır. İlk olarak emniyet kavramı mekansal olarak modellenmiş ve daha sonra kavramsal model olarak varlık-ilişki diyagramı oluşturulmuştur. Mantıksal model kurulduktan sonra kullanıcı arayüzleri geliştirilerek CBS test edilmiştir. Son olarak da, şimdiye kadar yapılanların ulusal bir CBS altyapı sistemine genişletilebilmesi sorusuyla ilgilenilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mine safety is of paramount concern to the mining industry. The generation of a Geographic Information Systems (GIS) which can administrate relevant spatial data and metadata of underground mining safety efficiently is a very vital issue in this sense. In an effort to achieve a balance of safety and productivity, GIS can contribute to the creation of a safe working environment in underground (U/G) mining. Such a system should serve to a continuous risk analysis and be designed for applications in case of emergency. Concept for safety should require three fundamental components, namely (i) constructive safety; (ii) surveillance and maintenance; and (iii) emergency.The implementation has to be carried out in a Web-Based Geographic Information System. The process comprises first the safety concept as the application domain model and then a conceptual model was generated in terms of Entity- Relationship Diagrams. After the implementation of the logical model a user interface was developed and GIS was tested. Finally, one should deal with the question if it is possible to extend the method of resolution used to a national GIS infrastructure.