Parametric study on selected mathematical models for dynamic creep behavior of asphalt concrete
Asfalt betonunun dinamik sünme davranışı için seçilen matamatiksel modeller üzerinde parametrik çalışma
- Tez No: 176945
- Danışmanlar: DR. SONER OSMAN ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalıcı Deformasyon, Esnek Üstyapı, Asfalt, Permanent Deformation, Flexible Pavements, Asphalt Concrete, Dynamic Creep Behavior, Mathematical Creep Model
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Tekerlek izi oluşumu esnek üstyapıların bozulmasında etken bir mekanizma olarak uzun zamandır kabul görmektedir. Tekerlek izi oluşumunun sebeplerinden bir tanesi trafik yüklerinin etkisiyle esnek üstyapının en üstteki asfalt betonu tabakalarının kalıcı deformasyonudur. Tekrarlı yük altında uzun sürede oluşan kalıcı deformasyon genellikle dinamik sünme olarak adlandırılır. Bu tezin öncelikli amacı, laboratuarda test edilen asfalt betonu numunelerinin dinamik sünme davranışının incelenmesi ve aynı zamanda dinamik sünme davranışının temsili için uygun bazı matematiksel modeller üzerinde çalışılmasıdır. Bu çalışmada, üç farklı bitüm oranı içeren Marshall numuneleri üzerinde tek eksenli yükleme altında sünme deneyleri uygulanmıştır. Bitüm oranının ve deney ortamı şartlarının dinamik sünme testi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Asfalt betonunun laboratuardaki sünme davranışını temsil etmek üzere araştırmacılar tarafından önerilmiş bir çok matematiksel model arasından iki iyi bilinen model ve yazar tarafından önerilen diğer bir model seçilmiştir. Bu modellerin her biri için, model parametreleri ile değişken bitüm oranı ve deney şartları arasındaki etkileşimler incelenerek olası belirgin eğilimler bulunmaya ve model parametreleri için bitüm oranı ve test şartlarına bağlı muhtemel ilişkiler kurulup kurulamayacağı değerlendirilmeye çalışılmıştır. Analizlerin sonucunda, çalışmada kullanılan üç matematiksel modelin de asfalt betonunun laboratuar sünme davranışını temsil etmekte başarılı olduğu gözlenmiştir. Seçilen üç model arasında, sadece iki parametresi olan üstlü modelin (Power Model), parametrik çalışma için en stabil ve uygun model olduğu belirlenmiştir. Bu modelin parametreleri ile bitüm oranı ve deney şartları arasında daha tutarlı ve belirgin etkileşimler gözlenmiştir. Bununla birlikte, test verilerinin sınırlı olması nedeniyle bu test çalışması kapsamında seçilen modellerin parametreleri ile bitüm oranı ve deney şartları arasında ilişkiler kurulamamıştır.
Özet (Çeviri)
Rut formation has long been recognized as a distress mechanism in flexible pavements. One of the causes of rut formation in flexible pavements is permanent deformation of uppermost asphalt concrete layers due to repeatedly applied traffic loading. The long term permanent deformation of asphalt concrete under repeated load is commonly called as dynamic creep. The primary objective of this thesis is to examine dynamic creep behavior of asphalt concrete specimens tested in laboratory and also study some suitable mathematical models for representing dynamic creep behavior. In this study, a set of uniaxial repeated load creep tests were performed on standard Marshall specimens prepared at three different bitumen contents. The effects of bitumen content and test condition parameters on dynamic creep behavior are examined. Among several mathematical creep models suggested by researchers, two well known models and a model proposed by the author are selected for representing the laboratory creep behavior. For each of these models, the interactions of the model parameters with varying bitumen content and test conditions are studied to detect probable definite trends, and to evaluate whether some relations for the model parameters as functions of bitumen content and test conditions can be developed or not. The results of analyses showed that all three mathematical models used in this study are successful in representing the laboratory dynamic creep behavior of asphalt concrete. The Power Model which has only two parameters is found to be the most stable and suitable model for parametric study among the three selected models. More consistent and definite interactions are observed between the parameters of this model and test conditions. However, within the scope of this study, no relations could be developed for the parameters of selected models as functions of bitumen content and test conditions because of limited test data.