Normal ve kanserli larenks dokularında GST izozimlerinin ve P53 tümör belirleyicisinin immünohistokimyasal lokalizasyonları ve prognostik faktörlerle karşılaştırılması
Immunohistochemical localization of GST izoenzymes and tumor marker P53 in larynx tissue from normal andcarcinoma: Correlations with the prognostic factors
  1. Tez No: 176991
  2. Yazar: NURDAN GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERPİL OĞUZTÜZÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Onkoloji, Patoloji, Biology, Oncology, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Larenks kanser, GSTA, GSTP, GSTM4, GSTT1, P53, immünohistokimya, Larynx cancer, GSTA, GSTP, GSTM4, GSTT1, P53, immunohistochemistry
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
48 adet larenks skuamöz hücreli kanser vakasında, glutatyon-S-transferaz (GST) alfa(A), GST pi(P), GST mü(M4), GST teta(T1) ve P53'ün immünohistokimyasal bulguları değerlendirildi. Bu hastalara ait normal ve tümörlü dokular boyanma şiddeti ve boyanma yüzdesine göre karşılaştırıldığında; GSTA ekspresyonunun normal hücrelerde tümörlü hücrelere göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu, GSTP ve P53'ün ise, tümörlü hücrelerde normal hücrelere göre daha fazla eksprese edildiği görülmüştür. GSTM4 ve GSTT1, normal hücrelerde tümörlü hücrelere göre daha fazla eksprese edilmesine rağmen istatistiksel olarak güvenilirliği düşüktür. Bu bulgulara göre GSTA, GSTP, GSTT1 ve P53 larenks kanserinde diagnostik açıdan önemlidir. GST izozimleri ve P53 immünohistokimya sonuçları, klinik parametrelerle karşılaştırıldığında; GSTA ekspresyonunun kötü diferensiye larenks tümörlerde yükseldiği, fakat GSTM4 ve GSTT1 ekspresyonlarının azaldığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Glutathione-S-transferase (GST) alpha(A), GST pi(P), GST mu(M4), GST theta(T1) and P53 immunohistochemical staining results were evaluated in 48 larynx squamous cell carcinoma cases. When the normal and tumor tissue of these cases were compared according to their staining intensity and percentage of positive staining, GSTA expression in normal cells was significantly higher than tumor cells, and GSTP and P53 expressions were higher in tumor cells. GSTM4 and GSTT1 expressions were higher in normal cells, however, their statistical significance was low. According to these results, GSTA, GSTP, GSTT1 and P53 were important in the diagnosis of larynx carcinoma. When the immunohistochemical results of GST isoenzymes and P53 were correlated with the clinical parameters, GSTA expression was increased in poorly differentiated larynx tumor, but GSTM4 and GSTT1 expressions were decreased.