Hand gesture recognition
El hareketi tanıma
  1. Tez No: 177042
  2. Yazar: AHMET BİRDAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REZA HASSANPOUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: El Hareketi, Hareket Tanıma, Hand Gesture, Gesture Recognition
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kullanıcı arayüzlerinin gelismesi insan-bilgisayar etkilesim cihazlarının degisimini sekillendirmistir. Üç boyutlu uygulamalar yaygınlastıkça etkilesim için kullanılan fare, klavye, oyun çubugu gibi geleneksel cihazlar sanal ortamlarda yetersiz kalmaya baslamıs, bu ortamlarda etkilesimi daha rahat saglayabilecek yeni tip cihazlara ihtiyaç duyulmaya baslanmıstır. Bilgisayarinsan etkilesimi alanında son yıllarda popülerligi gittikçe artan ?el hareketi tanıma? konusu bu sorunu asmak için kullanılabilecek çözümler üretebilmektedir. Bu çalısmada tek kullanıcılı, bilgisayar-insan etkilesimini ve robot kontrolünü saglayan gerçek zamanlı çalısabilecek, düsük maliyetli, göreceli olarak az ve sınırlı sayıda el hareketi üzerinde hassas olarak çalısan, görmeye dayalı bir el hareketi tanıma sistemi gelistirilmesi amaçlanmıstır.
Özet (Çeviri)
Evolution of user interfaces shapes the change in the human-computer interaction devices. As three-dimensional (3-D) applications take place, the need for a new type of interaction device arises since traditional devices such as mouse, keyboard, joystick, etc? become inefficient for interaction within these virtual environments. A better interaction in virtual environments requires a natural and suitable device. ?Hand Gesture? concept in human computer interaction which has become popular in recent years can be used to develop such an interaction device. The motivation for this study is to develop a real-time, low cost, vision based hand gesture recognition system that works precisely on a relatively small restricted gesture space for single user robot control and human-computer interaction.