Structural risk management of disasters
Doğal felaketlerin yapısal risk yönetimi
- Tez No: 177041
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET R. TOLUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Jeofizik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Risk Yönetimi, Uzman Sistemler, Risk Management, Expert Systems
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu tez çalısmasında yapıların olası bir depremde tasıdığı riski hesap eden bir uzman sistem gelistirilmistir. Bu sistem kullanıcıya çesitli sorular sorarak, binanın zemin ve yapısal özelliklerini sorgulayarak bir risk analizi yapmaktadır. Yapılan analiz doğrultusunda sistem bir uzman görüs belirtmekte, kullanıcıyı risk azaltmak adına yapılması gerekenlere yönlendirmektedir. Önceden belirlenen bilgitabanları kullanılarak sistemin kuralları ve parametreleri belirlenmektedir. Exsys Corvid programı kullanılarak hazırlanan bu sisteme ?Yapısal Risk Yönetimi? sistemi diyoruz. Bu uzman sistem sayesinde devletin onemli binalarının, hastanelerin, yasam alanı olarak kullanılan binaların vs. olası bir deprem anında görebileceği hasarın riskinin belirlenmesinde kullanılabilir. Bu riskin belirlenmesi gerekli onlemlerin alınması açısından çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, an expert system that evaluates the risk of damage of buildings during an earthquake is studied. The system asks some critical questions about the ground type and structural properties of the buildings. The answers to these questions are evaluated to conclude on the risk of damage of the buildings and advise for the necessary precautions to decrease the damage of the building to the user. The rules and parameters are determined due to a predefined knowledgebase and utilized in the expert system called, Structural Risk Management of Disaster prepared by the software Exsys Corvid. This expert system may be used in determining the risk of damage of buildings including government buildings, hospitals, residences etc. The determination of the risk of damage is important to get ready for any possible earthquake.