The impact of pedestrianization on residential property rental values
Yayalaştırmanın konut kira fiyatlarına etkisi
  1. Tez No: 177050
  2. Yazar: SEVAL CÖMERTLER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. VEDAT PAZARLIOĞLU, YRD. DOÇ. DR. NURSEN KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Açık alanların ekonomik değerlemesi, kentsel tasarım, çevre ekonomisi, Hedonik Fiyat Metodu, Forbes Yayayolu, Economic valuation of open spaces, environmental economics, urban design, Hedonic Price Method, Forbes Pedestrian Way
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Açık alanların ekonomik değerlemesi bağlamında, çalışmanın amacı kamusal kentsel açık alan olarak yaya yollarının konut kira değerlerine etkisini ve bu etkiyi belirleyen faktörleri anlamaktır. Çalışma kuramsal analiz ve ampirik analiz olmak üzere iki aşamalı bir prosedür içermektedir. İlk aşamada, temel kavramlar ve yaklaşımlar kentsel tasarım ve çevre ekonomisi disiplinlerinin ilgili literatürleri taranarak ele alınmıştır. İkinci aşamada, yayayolu niteliklerinin konut kira değerlerine yaptığı etkiyi anlamak üzere ampirik bir analiz yürütülmüştür. Analizde temel olarak bir regresyon analizi olan ve her bir ilişkili değişkenin sorgulanan değişken üzerindeki etkisini ölçen Hedonik Fiyat Yöntemi (HFY) kullanılmıştır. Ampirik analiz ?Sevgi Yolu? (Way of Romance) olarak da adlandırılan Forbes Yayayolu (Izmir) örneğinde 140 gözleme uygulanmıştır. Çalışma, yapılan analizlerin sonucunda, kamusal bir açık alan olarak yayayollarının da diğer kamusal açık alanlar gibi göreceli ölçülebilir bir ekonomik değerinin olduğunu Forbes Yayayolu örneğinde konut kira fiyatlarına etkisini anlamak yoluyla ortaya koymuştur. Regresyon analizi sonuçları yayayoluna mesafe ve yayayolunun algılanan kalite düzeyinin konut kira fiyatlarının belirleyicilerinden olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, bu çalışmada geliştirilen yaklaşım, açık alanların değerlemesi konusundaki bilgi birikimine farklı bir analiz ile katkıda bulunurken, özelde, dünyada ve Türkiye'de ilk olarak, yayayollarının konut kira fiyatlarına etkisinin kanıtını Hedonik Fiyat Yöntemini kullanarak ortaya koymuştur. Forbes Yayayolu örneği yayayollarının konut pazarı perspektifinden arzu edilir ve değerli olduğunu göstermiştir. Bu kanıt, açık alanların konut fiyatları üzerine etkisi olduğunu gösteren daha önceki çalışmaları da desteklemektedir. Ayrıca, Hedonik Fiyat Yöntemi yayayollarının konut kira fiyatlarına etkisinin ölçümünde de kullanıbilir bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Within the context of the economic valuation of open space, the aim of this study was to understand the impact of pedestrian ways as a public open space on rental price of residential properties. With this aim, the study also searched suitable variables to determine the factors affecting this impact. The study involved a two stage procedure as theoretical analysis and empirical analysis. In the first stage, fundamental concepts and approaches were evaluated by reviewing related literatures of urban design and environmental economics disciplines. In the second stage, to analyze the impact of pedestrian way attributes on rental price of residential properties, an empirical analysis was carried out by employing Hedonic Price Method (HPM) which is basically a regression analysis estimating the effect of each relevant variable on the price of the asset in question. The analysis was realized with a sample of 140 observations in the case of Forbes Pedestrian Way, which is called as ?Sevgi Yolu? (Way of Romance), in İzmir. The study has put forward that pedestrian way as a public open space has a relative measurable economic value like other public open spaces; it impacts the rental price of residential properties. Regression analysis results have shown that, proximity to the pedestrian way and level of perceived quality of pedestrian way are significant determinants of rental prices of the residential properties. Consequently, the approach developed in this study has advanced the knowledge about open space valuation and provided the first evidence -in Turkey as well as in the world wide- of the impacts of pedestrian way on residential property?s rental prices. The case of Forbes Pedestrian Way has shown that pedestrian way is desirable and valuable from a housing-market perspective. This evidence has also supported previous researches reporting open space provides a premium for property prices. Besides, Hedonic Price Method is promising in measuring the impact of pedestrian ways on residential property rental prices.