Yozgat Çamlığı Milli Parkı'nın Eupelops ewing, 1917 (Acari, Oribatida, Phenopelopidae) türleri üzerine sistematik ve ekolojik araştırmalar
Systematic and ecological investigations on Eupelops ewing, 1917 (Acari, Oribatida, Phenopelopidae) of Yozgat Pine Grove National Park
- Tez No: 177622
- Danışmanlar: PROF.DR. NUSRET AYYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Acari, Oribatida, Eupelops, Sistematik, Ekoloji, Yozgat Çamlığı Milli Parkı, Acari, Oribatida, Eupelops, Systematics, Ecology, Yozgat Pine Grove National Park
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Yozgat Çamlığı Milli Parkı'ndan, 2005 ? 2007 yıllarının mayıs ayları arasında toplanan toprak, döküntü, ağaç kabuğu, yosun ve liken örneklerinden ayıklanan oribatid akarlardan Eupelops Ewing, 1917'ye ait iki tür tespit edilmiştir. Bu türler, daha önce Türkiye'den kaydedilmiş olan Eupelops nepotulus (Berlese, 1916) ve Eupelops acromios (Hermann, 1804)'tur. Tespit edilen türler; ışık ve tarama elektron mikroskobunda incelenerek özgün şekilleri çizilmiş, fotoğrafları çekilmiş, çeşitli organlarına ait ölçümleri yapılmış, yaşama alanları ile Türkiye ve dünyadaki yayılışları verilmiş ve çeşitli sistematik sorunları tartışılmıştır. Ayrıca; bu türler rastlanma sıklığı, türler arası ilişki ve mevsimsel dağılım özellikleri dikkate alınarak ekolojik bakımdan da değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Two species belonging to Eupelops Ewing, 1917 were determined from the sorted oribatid mites of soil, litter, bark, moss and lichen samples collected from Yozgat Pine Grove National Park between May 2005 and May 2007. These species were Eupelops nepotulus (Berlese, 1916) and Eupelops acromios (Hermann, 1804) that were recorded previously from Turkey. The determined species were examined by light and scanning electron microscopes; their specific figures were hand-drawn and also photographed. The measurements of their various organs were done; their habitats and distributions on Turkey and the world were given and systematical problems were discussed. Moreover, these species were also evaluated ecologically based on species frequency, species association and seasonal distribution.