Yapay bağışıklık algoritmaları ile lineer anten dizi sentezi
Linear antenna array synthesis using artificial immune algorithms
  1. Tez No: 177630
  2. Yazar: BİLAL BABAYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KERİM GÜNEY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Anten dizileri, demet şekillendirme, diyagram sıfırlama, klonal seçme algoritmaları, yapay bağışıklık algoritmaları, Antenna arrays, beam shaping, pattern nulling, clonal selection algorithms, artificial immune algorithms
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yapay bağışıklık sistemi (YBS), modern bağışıklık bilimi teorileri, prensipleri ve kavramlarından esinlenerek problemleri çözmek için geliştirilmiş bir hesaplama tekniğidir. Klonal seçme algoritması (KSA), bağışıklık ağ algoritması (opt-AINET: Optimized immune network) ve bağışıklık algoritması (opt-IA: Optimization immune algorithm) YBS hesaplama tekniğine dayanan algoritmalardır. KSA ve opt-IA bağışıklık sistemindeki klonal seçme prensibinden, opt-AINET bağışıklık ağ teorisinden esinlenerek geliştirilmiş algoritmalardır. Bu tez çalışmasında, üç yapay bağışıklık algoritması (KSA, opt-AINET ve opt-IA) lineer anten dizi sentezi için sunulmuştur. KSA, opt-AINET ve opt-IA ile lineer anten dizilerinin eleman uyarımları ve yerleri, şekillendirilmiş demet diyagramlarını üretmek ve önceden belirlenmiş doğrultularda sıfırlara sahip diyagramları elde etmek için başarılı bir biçimde belirlenmiştir. Şekillendirilmiş demet sentezi için, kosekant, sektörel, kalem ve kosinüs diyagramları elde edilmiştir. Diyagram sıfırlama için ise, önceden belirlenmiş doğrultularda tek, çok ve geniş sıfırları olan Chebyshev örnekleri verilmiştir. KSA, opt-AINET ve opt-IA kullanılarak elde edilen diyagramların hem demet şekillendirme hem de diyagram sıfırlama için arzu edilen diyagramlar ile oldukça iyi bir uyum içerisinde oldukları gösterilmiştir. Lineer anten dizi sentezinde maksimum yan demet seviyesi, sıfır derinlik seviyesi ve çalışma aralığı oranı gibi bazı tasarım kriterleri de dikkate alınmıştır. KSA ile ayrık faz kaydırıcılar kullanarak yeniden düzenlenebilir anten dizileri tasarlanmıştır. Ayrıca sadece seçilmiş dizi elemanlarının yerleri kontrol edilerek istenen doğrultularda sıfırları olan diyagramlar elde edilmiştir. Anten dizi sentezi için yapay bağışıklık algoritmalarının avantajları, uygulamadaki basitlikleri, esneklikleri ve doğruluklarıdır.
Özet (Çeviri)
Artificial Immune System (AIS) is a new computing paradigm inspired by theories, principles, and concepts of modern immunology to solve problems. Clonal selection algorithm (CLONALG), optimized immune network (opt-AINET), and optimization immune algorithm (opt-IA) are the algorithms based on the artificial immune paradigm. CLONALG and opt-IA are inspired by the clonal selection principle of the human immune system, while opt-IA is inspired by idiotypic network theory. In this thesis, three artificial immune algorithms, CLONALG, opt-AINET, and opt-IA, were presented for a linear antenna array synthesis. CLONALG, opt-AINET, and opt-IA were successfully used to determine the element excitations and positions of the linear antenna arrays to produce the shaped-beam patterns and to obtain the patterns having nulls at prescribed directions. For the shaped beam pattern synthesis, the cosecant, flattopped, pencil and cosine patterns were obtained. For the pattern nulling, examples of Chebyshev patterns having single, multiple and broad nulls at prescribed directions were given. It was shown that the patterns obtained by using CLONALG, opt-AINET, and opt-IA are in very good agreement with the desired patterns for both beam shaping and pattern nulling. Some design specifications such as the maximum side lobe level, null depth level and dynamic range ratio were taken into account in the antenna array synthesis. CLONALG was used to design a reconfigurable dual beam linear antenna array with discrete phase shifters. CLONALG was also used for null steering in the antenna radiation pattern by controlling only the positions of selected elements of a linear array. Advantages of these artificial immune algorithms for the antenna array synthesis are ease of implementation, flexibility and accuracy.