Terslendirilmiş anahtarlamalı relüktans motor tasarımı imali
Inverted switched reluctance motor and its planning
- Tez No: 177629
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERHAT DALDABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anahtarlı Relüktans Motorları, Yapay Sinir Ağları (YSA), Sürücüler, Güç çeviriciler, Güç elektroniği, Switched reluctance motors, ANN, Drivers, Power converters, Power electronics
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada, birçok alanda kullanımı giderek yaygınlaşan anahtarlamalı relüktans motor yapısını temel alan ve özellikle doğrudan sürücülü uygulamalarda kullanılması düşünülen Terslendirilmiş Anahtarlamalı Relüktans Motor (ARM) tasarımı gerçekleştirilmiş ve imal edilmiştir. Tasarımı ve prototip üretimi gerçekleştirilen 8/6 motor, üç fazlı klasik döner yapıdaki ARM' un rotorunun stator, statorunun ise rotor olarak kullanıldığı bir çeşididir. Uygulama olarak raylı ve karasal taşımacılık sistemleri, çamaşır makineleri ve benzer birçok elektrikli ev araç-gereçlerine ve asansör sistemlerine kadar çok geniş bir yelpazede kullanım alanı bulabilecek olan bu motor, çalışma prensibi gereği klasik ARM ile aynı özellikleri taşımaktadır. Klasik motorlara göre mekanik sistem kullanımından kaynaklanan aktarma kayıplarının ortadan kalktığı ve dolayısıyla sistem veriminin artmasını sağlayacak bu motorlar, ani ivmelenmenin gerçekleşmesini de sağlayacaktır. Sunulan bu çalışmada yine ilgili motorun kontrolü hususunda kullanılabilecek kontrol teknikleri ve özellikle konum algılanmasının yapılabilmesi için uygulanabilecek yöntemler üzerinde de durulmuştur. Özellikle ARM' lerin temel dezavantajları arasında yer alan sensör kullanımını elimine etmek amacıyla konum algılanmasının gerçekleştirilebileceği yakın zamanda çok popüler hale gelen yapay zekâ tekniklerinden yıllardır uygulanmakta olan klasik tekniklere kadar birçok tekniği içeren temel teknikler verilerek bunların avantaj ve dezavantajları üzerinde durulmuştur. Bu tez çalışmasında, 1.BÖLÜM' de tezin literatürdeki yeri ve çalışmanın amacı verilmektedir. 2.BÖLÜM' de anahtarlamalı relüktans motorun temel özellikleri ve çalışma prensiplerinden bahsedilmiştir. 3.BÖLÜM' de ARM' lerin sürücü devrelerinde kullanılan çevirici yapıları üzerinde durulmuştur. 4. BÖLÜM' de tasarımı ve imali gerçekleştirilen Terslendirilmiş ARM' den, 5. BÖLÜM' de ise sensörsüz işletim teorisinden bahsedilmiştir. Son bölüm ise yapılan çalışmada elde edilen sonuçları içermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, Inverted Switched Reluctance Motor (ISRM) that has operational and technical characteristics of classic SRM has been projected and produced. The motor that has been produced is 8/6 inverted SRM and has the power of 5kW. This type of motor can be used of very large field that deals with trains, cars and the other electrical appliances. Unlike classical electric motors, ISRM has the capability of direct drive for some studying, like the first paragraph. These ISRMs are more productive than the classic type of motors because they don?t need any kind of gear box. In addition, these type of motors has better acceleration abilities. Besides, in this study, sensorless operation of SRM drives and its advantages and disadvantages were talked about. ANN ( Artifical Neural Network ) was inspected for applying sensorless operation. In the first chapter of this study, the position of the thesis in literature and purpose of the study has been mentioned. In the second chapter, working principles and basic characteristic of switch reluctance motors has been discussed. In the third chapter, the converter structures which are used in SRM driver circuit have been dwelled on. In the fourth chapter, IRSM that projected and produced have been discussed. In the fifth chapter, sensorless operation of SRM drives has been mentioned. The last chapter includes results of the study.