Petek kirişlerin davranışları ve tasarım esasları
Behaviours of castellated beams and desing factors
- Tez No: 177659
- Danışmanlar: PROF.DR. CEMAL EYYUBOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çelik Yapılar, Petek Kirişler, Yapma Kirişler, Değişken En Kesitli Kirişler, Endüstri Binaları, Ekonomik Tasarımlar, Steel Structures, Castellated Beams, Made Beams, Beam with Variable Cross Section, Industrial Structures, Economical Design
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Günümüzde ülkemizdeki büyük kentlerde gelişme sürecine paralel olarak sanayiye yönelme ve sanayi yapılarının inşası giderek yaygınlaşmaktadır. Ayrıca büyük şehirlerin sosyal gelişimlerinin yanı sıra ihtiyaç duydukları kültürel-sportif amaçla inşa edilen yapıların sayısı giderek artmaktadır. Bu yapıların gün geçtikçe daha yüksek ve geniş açıklıklı olarak üretilme talebi çelik taşıyıcı elemanların kullanılmasına daha çok önem verilmektedir. Bu gibi yapıların projelendirmesinde ve inşasında çeliğin ekonomik olarak kullanılması ülke ekonomisine büyük katkı sağlayabilir. Gelişmiş ülkelerde büyük açıklıklı ve büyük yükseklikli binaların taşıyıcı sistemlerinde çelik elemanların ekonomik olarak kullanılması amacıyla petek kiriş sistemleri uygulanmaktadır. Petek kiriş kullanımı, hali hazırda profil tablolarında bulunan I şekilli profillerinden daha yüksek mukavemetli kirişler elde edilmesine olanak vermektedir. Bu tez çalışmasının amacı petek kirişlerin teorik ve sayısal incelenmesinin yapılması ve ekonomik olarak faydalı bir kiriş teşkilinin oluşturulabilmesidir. Bunun için Sap2000 programı kullanılarak petek kiriş boşluklarının çevresindeki gerilme dağılımının analizi bir örnek yardımıyla yapılmış ve kirişin açıklığındaki tehlikeli noktalar belirtilmiştir. Bu noktaların güçlendirilmesi ile petek kirişlerin güvenliğinin arttırılması ve tedbirlerin nasıl yapılacağı ele alınmıştır.Aynı açıklıkta ve aynı yük etkisinde farklı teşkillere sahip kirişlerin hesaplama sonuçlarının karşılaştırılması bu tez çalışmasında yer almaktadır. Tez çalışması 8 bölüm , Sonuçlar ve Öneriler kısmından ibarettir. Tezde petek kirişlerin profil tabloları eklenmiştir. Bu profil tabloları http://www.grunbauer.nl/ internet sitesinden alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, in our country the industry trend and building of industrial construction are increasingly becoming widespread in parralell with the devolopment in the big cities. Besides, as well as the social devolopment of the big cities, the needs of the constructions built for cultural and sporting purposes are increasing. As time goes on, using steel materials in the constructions are becoming more important because of the demand of producing the constructions higher and in larger lenght. Using the steel economical while making projects of these kind of buildings have great benefits for Turkish Economy. Castellated beams are used in developed countries in order to employ economically steel members in the force ? resisting system of the buildings within great height and wide span. The use of castellated beams allows the production of higher strength beams from the I-shaped sections already available in the profile tables The aim of this thesis study is to theoretically and numerically examine the castellated beams and is to form an economically useful design of beams. For this purpose, by using the commercial program Sap2000, the analysis of stress distribution around the holes in honeycomb beams has been performed with the help of an example and critical regions in beam span have been identified. By strengthening these points, the increase in the safety of beams and the way the strengthening is formed are evaluated. The comparison of the results from analyses of those beams within the same span length and same loading but different configurations is included in the study herein. The thesis consist of nine sections and References and Appendices. Section Tables of castellated beams are included in the thesis. These tables are taken from http://www.grunbauer.nl/ .