Kayseri piyasasında satılan bazı et ve et ürünlerinde yüksek basınçlı sıvı kromatografisi yöntemi ile aflatoksin aranması
Determination of aflatoxin with high performance liquid chromatography method in some meat and meat products sold in Kayseri market
- Tez No: 177658
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN YETİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aflatoksin, Et Ürünleri, HPLC, Aflatoxin, Meat, Meat Product, Aspergillus, HPLC
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalısmanın amacı, Kayseri piyasasında satılan bazı et ürünleri ile bu et ürünlerinin üretiminde kullanılan hammaddelerde, aflatoksin B1, B2, G1 ve G2 varlığının yüksek basınçlı sıvı kromatografisi (HPLC) belirlenmesi ve toplam küf varlığı ile bu küflerin türlerinin tayin edilmesidir. Bu amaçla Kayseri ilinde, et ürünleri imalatı yapan büyük entegre et tesislerinden Haziran ayı içinde toplanan toplam 44 adet örnek (22 adet et ürünü ile 22 adet et ürünleri üretiminde kullanılan hammadde) analiz edilmistir. Arastırmada aflatoksin B1, B2, G1 ve G2 seviyelerini tespit etmek amacıyla HPLC yöntemi, toplam küf sayısını belirlemek için ise A.O.A.C (Association of Official Analytical Chemists) yöntemleri kullanılmıstır. ?ncelenen et ürünleri örneklerinin hiç birinde aflatoksin G2'ye rastlanmazken, sadece sucuk örneklerinin bir tanesinde aflatoksin G1 bulunmustur. Numunelerin sadece % 18'in de Aflatoksin B2'ye rastlanırken, %54.55'in de aflatoksin B1'in bulunduğu tespit edilmistir. Ekimi yapılan et ürünleri örneklerinin % 36'sında küf varlığı gözlenirken, örneklerin % 12.5'inde tespit edilen küflerin Kodekste belirtilen limitlerin üstünde olduğu görülmüstür. Analiz edilen et ürünleri hammaddelerinin ise % 68.18'inde aflatoksin bulunduğu tespit edilmistir. Et ürünleri üretiminde kullanılan hammaddelerden ette aflatoksin varlığı gözlenmezken, baharat karısımı, kırmızı biber ve karabiber örneklerinin tamamının aflatoksin ihtiva ettiği görülmüstür. Kırmız biber örneklerinin % 25'indeki aflatoksin miktarı, Kodekste belirtilen limitlerin üzerinde çıkmıstır. Et ürünleri üretiminde kullanılan diğer hammadde örneklerinin ise Kodekste belirtilen limitlerinin altında olduğu anlasılmıstır. Sonuç olarak, incelenen et ürünleri numunelerinin tamamının, toplum sağlığı açısından önemli bir risk olarak değerlendirilen aflatoksin ve toplam küf sayısı bakımından standartlara uygun olduğu ve HPLC'nin bu amaçla rahatlıkla kullanılabileceği belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine presence of aflatoxin B1, B2, G1 and G2, total mould count the mould species in some meat products and their ingredients used for the production of these meat products sold in Kayseri market. For this purpose, total 44 samples (22 meat products and 22 ingredients used in these meat products) which were from the large meat plants in Kayseri province in June were analysed. In the study, High Performance Liquid Chromatography (HPLC) and A.O.A.C (Association of Official Analytical Chemists) methods were used to determine aflatoxin B1, B2, G1 and G2 and total mould count, respectively. Aflatoxin G1 was determined only in a sucuk sample while aflatoxin G2 could not be detected in any meat product sample analysed. Aflatoxin B1 and B2 were determined in 18 % and 54.55 % of the samples, respectively. Mould amount in 12,5 % of the samples was under the limits that stated for meat products in Turkish Food Codex, while mould presence was observed in 36 % of the meat product samples analysed. Aflatoxin was present in 68.18 % of ingredients of the meat products analysed. No aflatoxin was present, in raw meat that used for the meat products while all of the spice mix, red pepper and black pepper samples contained aflatoxin. Aflatoxin amount exceeded the limits that stated in Turkish Food Codex in 25 % of the red pepper samples. All of the ingredient samples used in the production of meat products had lower aflatoxin levels for the stated limits in Turkish Food Codex. In conclusion, it was determined that HPLC can be used in aflatoxin analysis in meat products and all of the samples examined in this research were fit to the standards in terms of total mould count and the aflatoxin level which is considered as a risk factor for the public health.