Selçuk Üniversitesi Sarıcalar Araştırma ve Uygulama Çiftliği'ne uygun yağmurlama sisteminin projelenmesi
Design of the appropriate sprinkler system for the Selcuk University Saricalar Research and Practice Farm
- Tez No: 178425
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sprinkling System, Receiver
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma projesi ile, Selçuk Üniversitesi Sarıcalar Uygulama ve Araştırma Çiftliğine ait 50 l/sn debiye sahip 1 adet derin kuyudan, çiftlik arazisinin bir kısmının yağmurlama sulama sistemi ile sulanabilir şekilde projelendirilmesi yapılmıştır. Araştırma ve hesaplamalar sonucunda sistemin yarı sabit olarak projelendirilmesi kararlaştırılmış; sistem tertip aralıkları 18 x 18 metre olarak planlanmış, maksimum lateral uzunlukları 300 metre olarak öngörülmüştür. Ayrıca sisteme Üniversitenin daha sonra açmayı planladığı kuyularında bağlanarak, hat uzatmalarla daha fazla tarım alanının sulanması imkanı da dikkate alınmış ve hat uzatmalarına imkan sağlayan hat kesme vanaları ve körtapayla kapatılan uzatmalar yapılmıştır. Sistem tertibinde 200/175 mm çaplı, 10 atmosfer basınca dayanıklı 2266 metre PVC boru, 13 adet 150 mm çaplı su almacı, 8 adet 200 mm hat kesme vanası, 1 adet pompa ünitesi tesisi öngörülmüş ve ayrıca bu yapılan imalatları koruyacak 21 adet rogar ve 1 adet pompa koruma odası yapılması planlanmıştır.Anahtar Kelime : Yağmurlama sulama, Almaç
Özet (Çeviri)
With this research project, the preparation of the watering of part of a farmland has been done through a sprinkling system from one deep well with a flow rate of 50 liter per second that belongs to Selçuk University Practice and Research Farm in Sarıcalar. After the required research and calculations, the system has been determined to be semi stable; the system order gaps have been planned as 18 X 18 meters and the maximum lateral lengths as 300 meters. Also, the possibility of watering more farmland with the extension of the lines after new wells are drilled has been taken into consideration, and the extensions have been made to enable line extensions that are blocked with valves and pipe stoppers. In system configuration, 2266-meter-long PVC pipe with a diameter of 200/175 mm and with a durability of 10-atmosphere pressure, 13 water receivers with 150-milimeter diameter, 8 line stoppers with 200-milimeter diameter and 1 pumping unit have been planned; moreover, 21 manholes and 1 pump protection chamber have been designated.