Şirket birleşmeleri ve satın almalarda bir yönetim sorunu: Kültürel entegrasyon üzerine bir uygulama
A management problem of mergers and acquisitions: A implementation on culturel integration
  1. Tez No: 178544
  2. Yazar: FATMA ŞENEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ATİLLA ARICIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşme ve satınalma, kurum kültürü, kültürel entegrasyon, birleşmelerde kültürel sorunlar
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada, birleşme ve satınalmaların kurum kültürü açısından yarattığı etki belirlemeye çalışılmıştır. Birleşme ve satınalma faaliyetlerinin pek çoğu başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Bu başarısızlıklar farklı birçok nedenden kaynaklanabilmektedir. Kurum kültürü açısından yaşanan uyumsuzluklarda bu nedenlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmada bu amaçla, birleşme öncesi ve birleşme sonrası kurum kültürü değerlendirilmiştir. Birleşme faaliyetinin kurum kültürünü oluşturan öğeleri nasıl etkilediği 75 yöneticiden oluşan örnek kütle üzerinde araştırılmıştır. Değerlendirme de kurum kültürünü oluşturan öğeler 4 ana olmak üzere toplam 12 alt boyut altında toplanmıştır. İlişki, tutarlılık, adapte olabilirlik ve misyon ana boyutlarında birleşmenin çalışanlar üzerinde yarattığı etki belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırma sonucunda, incelenen tüm ana boyutlarda birleşme sonrasında çalışanların olumsuz yönde etkilendikleri, kültürel değişimin pek çok alanda sorun yaşanmasına neden olduğu belirlenmiştir. Bu durumun birleşme başarısını da etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was tried to determine mergers and acquisitions effect on organizational culture. A lot of mergers and acquisitions to result whit failure. This failure can arise from a lot of different reasons. Disharmony of organisational culture is one of this reasons. According to this aim, organisational culture which is before merger and organisational culture which is after merger are evaluated in study. How merger effect elements of organisational culture was researched on sample group which is contain 75 managers. In evaluation, 4 main and 12 lower dimension elements to forming organisational culture, is ordered. Tried to determine mergers effects on employers main dimensions; involvement, consistency, adaptability and mission.Result of researching, employers effected negatively at all investigated main dimensions, culturel changing to caused problems in many areas, was determined. This situation is effect merger success was saw.Key Words : Mergers and acquisitions, organisational culture, culturel integration, culturel problems in mergers