Yönetici bürolarında mekan örgütlenmesi
Space of organization of administration offices
- Tez No: 178543
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENGÜL ÖYMEN GÜR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Büro, Ofis, Yönetim, Yönetici Büroları, Office, Administration, Administrator Offices
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 284
Özet
16.Yüzyıldan itibaren başlayan büro oluşumu 19.yüzyıla kadar gelişimini sürdürmüştür. 20.yüzyılda teknolojik gelişmeler, bilişim sistemindeki ilerlemeler, yönetim anlayışındaki değişiklikler büro kavramını ve işleyiş biçimini etkilemiştir. Yönetim, büro kavramıyla tarihsel koşutluklar gösteren bir kavramdır. Yönetim anlayışı, işlerin örgütlenme biçimi ve iletişim sistemindeki ilerlemeler sonucunda büro mekanlarının örgütlenmesi değişmiştir. Günümüzde genelde büroların, özelde yönetim bürolarının birey ve bireyler arası ilişkileri ile iş verimi beklentilerine bağlı olarak birçok fonksiyonu karşılaması gerekmektedir.Bu kapsam doğrultusunda tezin giriş kısmında, büro-ofis tanımları yapılmıştır. Dünya'da ve Türkiye'de gelişim süreçleri incelenmiştir. Büro türleri belirlendikten sonra teknolojinin tanımı yapılarak, teknoloji ve bilişim sistemlerinin etkisi ile değişen tasarım ölçütleri belirlenmiştir. Bürolardaki çağdaş kullanım yöntemleri açıklanırken, 21.yüzyılın büro-ofis anlayışına yer verilmiştir. Fiziksel ve psiko-sosyal açıdan kullanıcı gereksinimleri belirlenmiş; büroların ayrılmaz parçası olan donatılar, yönetim kavramı ile eşleştirilerek tarihsel süreçten günümüze kadar olan değişiklikler açısından incelenmiştir. Tezin ana teması olan yönetim kavramı ve yönetici büroları, özel sektör ve kamu kuruluşlarına ait olmak üzere iki grup altında toplanmış ve seçilen mekan örnekleri üzerinden analiz edilmiştir. Seçilen örneklerin sonunda tezin amacı olan, yönetim bürolarının yapılanma farkları ortaya konmuştur.İmajın ön planda olduğu özel sektöre ait yönetim bürolarında; cesur, renkli, heyecanlı ve yenilikçi tasarım kararları alınırken, sınırlı olanaklar doğrultusunda ve geleneksel-otoriter anlayışla tasarlanan kamuya ait yönetici bürolarında tutucu, klasik, ağır ve hazır imalata yönelik donatılardan oluşan düzenlemelerin egemen olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The establishment of offices started in the 16th century and gradually developed until the 19th century. In the 20th century, the technological advances and information systems along with the changing views of administration affected the concept of office and its operation. Another concept which runs parallel with the history of office is administration. Design of offices has changed with constantly advancing communication systems and the new concepts of management and work efficiency. The offices and administrative environments need to fulfill many functions related to individual, interpersonal relations and production.Within this context, in the introduction part of the dissertation the definitions of office are rendered. Its developmental processes in the world and in Turkey are examined. After the types of offices are defined, the definition of technology is rendered; criteria of office design congruent with the effects of information technology are presented. While the modern use of offices are explained, the concept of office in 21st century is underlined. The psycho-social and physical user needs are determined. The office equipment which is an indispensable part of offices is reviewed throughout the history in conjunction with the concept of administration. The administration concept and administrators? offices which are the main subject of this study are classified as private sector and public institutions and are analyzed over the office samples chosen in terms of spatial organization.The administrative offices which have been the symbol of power, status, prestige and distinction throughout the history are environments associated with mobility, dynamism, aesthetic appreciation and innovativeness in private sector where economic reasoning and image are at the forefront; whereas, the administrative offices in public sector are of authoritarian, heavy-rigid-geometric-massive characteristics for conservative and economic reasons. These offices are mostly designed to comply with the limited sources available in the public sector.