Karataş açıkları (kuzeydoğu Akdeniz) kafadan bacaklılarının (Mollusca: Cephalopoda) bazı biyolojik özellikleri
Some biological aspects of cephalopods (Mollusca: Cephalopoda) off the coastal area of Karataş (northeastern Mediterranean)
  1. Tez No: 178580
  2. Yazar: ÖNDER DUYSAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CANAN TÜRELİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Karataş Açıkları, Kafadan bacaklı, Manto boyu, Kabuk boyu. Gaga Uzunluğu, Karataş, Cephalopoda, Mantle length, Cuttlebone, Beak length
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma ile Karataş açıklarında (Doğu Akdeniz) dağılım gösteren Cephalopoda (Kafadan bacaklılar) türleri ve bunların biyolojik özellikleri belirlenmiştir. Mart 2004-Mayıs 2005 tarihleri arasında aylık Akdeniz tipi dip trolü ile ticari avcılık sahasında örneklemeler yapılmış ve 8 türe ait 1101 kafadan bacaklı bireyi incelenmiştir. Sonuçta Sepiidae familyasına ait Sepia officinalis ve Sepia elegans; Loliginidae familyasına ait Loligo vulgaris ve Illex coindetii; Octopodidae familyasına ait Eledone moschata, Eledone cirrhosa; Octopus vulgaris ve Octopus macropus türleri olmak üzere yaygın balıkçılık alanında toplam 8 tür bulunmuştur. Yakalanan türlerde hesaplanan ortalama manto boyları S. officinalis'de 10,74±0,10; S. elegans'dz 4,20; L. vulgaris'de 15,3±0,42; /. coindetii'dt 10,93±0,28; E. moschata'da 8,08 ± 0,13; E. cirrhosa'd& 13,50; O. vulgaris'de 10,25±0,46 ve O. macropus 'da 12,71±0,64 cm olarak bulunmuştur. Çalışma süresince toplam avın %58,6'smı S. officinalis, %0,1'ini S. elegans, %9,8'ini L. vulgaris, %9'unu I. coindetii, % 13,6'smı E. moschata, %0,1'ini E. cirrhosa, %6,3'ünü O. vulgaris, %2,5'ini ise O. macropus bireyleri oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, Cephalopoda (Malacostraca) species, distrubuted throughout off the Karataş coastal area, and their bio-ecological charasteristics were defined. Bettween March 2004 and May 2005, samples were collectedthroughout the commercial fıshing grounds with Mediterranean type deep travvl monthly and a count of 1101 cephalopods of 8 species were examined. At the totaly 8 species belonging to the member of Sepiidae family (Sepia offıcinalis, Sepia elegans), Loliginidae family (Loligo vulgaris, I. coindetii), Octopodidae family (Eledone moschata, Eledone cirrhosa, Octopus vulgaris, Octopus macropus) were ound at the common fıshing grounds. Mean value of Mantle lengths of the captured species were found to be 10,74±0,10 for S. offıcinalis, 4,20 for S. elegans, 15,3±0,42 for L. vulgaris, 10,93±0,28 for /. coindetii, 8,08±0.13 for E.moschata, 13,50 for E. cirrhosa, 10.25±0,46 for O. vulgaris, 12,71± 0,64 cm for O. macropus. Throughout the research period, percentage value of the total catch were calculated to be 58.6% for S. offıcinalis, 0.1% for S. elegans, 9.8% for L. vulgaris, 9% for /. coindetii, 13.6% for E. moschata, 0.1% for E. cirrhaosa, 6.3% for O. vulgaris and 2.5% for O. macropus.